Bedri Çallı

Bedri Çallı

Engelli kızların yaratıcılığı

Engelli kızların yaratıcılığı

Bundan yaklaşık yedi ay önceydi, Hakkari’de hizmet etmeye çalışan Hakkari Eğitim Sanat Kalkınma ve Araştırma Derneği (HESKA-DER) Doğu Anadolu Kalkınma Programı (DAKP) kapsamında el sanatları kursu başlatılmıştı.

Projeye start verildiğinde yapılan toplantı ve birkaç gün önce gerçekleştirilen sergide de bulundum.

Her ikisinde değişmeyen bir şey dikkatimi çekti. Gerek dernek yönetimi ve gerekse kursa katılan engelli kızların kendilerinden emin olmalarıydı. İlk başladığından bu işin üstesinden geleceklerini ve başaracaklarına son derece emindiler. Sergide çok mutlu ve gururluydular.

Ama her şeye rağmen Dernek yönetiminin ilk başlarda küçük bir endişeleri vardı. Ya yeterice engelli bayan bulamazsak, ya başaramazlarsa gibi küçük ayrıntılar vardı. Ama bütün bunlara rağmen başaracaklarına kendilerini kilitlemişlerdi.

Bizim yapabileceğimiz tek şey Yönetime ve kursiyerlere cesaret vermekti, küçük çapta bunu yapmaya çalıştık. Yanlarında olduğumuzu ilettik.

Her iki toplantıda Vali Yardımcısı Ali Hamza PEHLİVAN ve çok sayıda davetli iştirak etmişti. Proje Koordinatörü İzzettin SEVEN’in bir eğitimci olması münasebetiyle olacak ki, gerek açılış toplantısı ve gerekse Sergi’ye eğitimcilerin ilgisi büyüktü.

Onlar gururlu olmayı hak etmişti. Hele hele sergide gördüğümüz el emeği, göz nuru karşısında onlar ne kadar gururlansa azdır.

Dernek yönetiminden Sefer KAÇMAZ ve Emin ÖZATAK ile birlikte İzzettin SEVEN’in çabaları taktire şayandı. Onların başka projelerin peşinde olduklarını doymak beni mutlu etti.

Engelli genç kızlarımız, kendilerine verilen desteğin karşısında mahcup olmayacaklarını kanıtladılar.

Yaklaşık on yıl boyunca onlarla aynı havayı teneffüs eden bir kişi olarak, onların bu işin üstesinden geleceklerine inancım tamdı.

Sergide kursiyerlere sertifika verildi. Bu sertifika aslında azmin zaferi’nin bir kanıtıydı. Onlar bu belgeleri evlerinin en değerli köşesinde yaşamları boyunca muhafaza edeceklerdir.

Serginin bir köşesinde oluşturdukları şark köşesi çok güzeldi.

Aynı saate denk gelen bir başka faaliyet vardı. Eski Kültür Merkezi’nde Haydi Kızlar Okula Kampanyasına destek amaçlı AB Gençlik Projeleri kapsamında ulusal ajans tarafından desteklenen Kır Çiçekleri Solmasın isimli Proje sponsorluğunda Gazi Lisesi öğrencileri tarafından gerçekleştirilen tiyatro vardı.

Bu nedenle slayt gösterimi ve kokteyl kısmına katılamadan ayrılmak zorunda kaldım.

Her şeyi başkasından beklenilmemesi gerektiğini ve her birimizin yapabileceği bir şeylerin olduğunun kanıtıydı.

Bu hizmete emeği geçen herkesi ve kursiyerleri tebrik ediyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bedri Çallı Arşivi