İrfan Sarı

İrfan Sarı

Yerel yönetim

Yerel yönetim

“Kendimi ve kentimi yöneteceğim” sloganının arkasında kent ve kentli bir yaşamın modern felsefesi yatar. Buna bağlı olarak demokratik katılım projesi olarak ta adlandıracağımız siyaset güzergâhının en çağdaş yörüngesidir bu slogan. Altı bu kadar dolu bir slogan daha düşünemiyorum. Bu bağlamda yerelde yüz bin nüfuslu ilçemizde bu slogan eşliğinde yürüyelim.

 

Öncelikle yüzölçümü ve coğrafik durumu şehirleşmeye çok uygun bir şehirde olduğumuzu belirtmek isterim. İklim yapısı yağışlı ve sert olmasına karşın geliştirilecek “karla mücadele programı” ile bu sorun kolaylıkla bertaraf edilebilinir. En azından karla yaşamayı pozitif hale getirebilmek için programlar geliştirilir yine yağan bu kar eğlenceli bir hale dönüştürülebilinir, bir anlamda karla yaşarken ondan aciz olmamayı öğrenebilir insan. Yani bu durum lehe çevrilebilinir. Bununla yaşamanın yolu ona teslim olmak gibi değil onunla anlaşabilme safhasın da olmalıdır.

 

Rüzgârı ve suyu enerjiye çevrilebilinir. Enerjiye dönüştürülürken hem uygar bir kent için üstyapı ve altyapı hizmeti hem de bu hizmetlerin sunumunda kapital denge rolüne bürünebilir.

 

Nehil, sazlığı doğal yapısına kavuşturulmalıdır. Civar komşular bu hususta bilgilendirilmeli yine kuş uğrak cenneti haline getirilmelidir. Bu eksende sazlık tanıtımı kataloglar ve tarihsel anlatısıyla günümüz teknolojisinin ulaklığında tanıtım hızlandırılarak gelecek vaat eden miras değerinde bir projeye imza atılabilinir.

 

Şehri ikiye bölen dere ıslahı gerçekleştirilmeli ve tekrar içinde canlıların yaşayabileceği hale getirilmesi çok kapsamlı bir çalışma ile başarılı bir dönüşüm haline getirilmelidir. Kıyısı boyunca yerleşik halk bilinçlendirilmeli ekseriyette dışarıdan taşınarak içine akıtılan lağım ve atık sular için uluslar arası bir işbirliğine gidilmeli bu bağlamda sektörler ve çevre dostları harekete geçirilmelidir. Bunun için gerekli iş ve insan potansiyeli mevcuttur. Bir tek bu potansiyeli harekete geçirirken gerekli bilgi, birikim ve sorumlulukla kuşatalım.

 

Tarıma elverişli araziler kesinlikle imara kapatılmalı imara açılmış yerler ise parçalıda olsa istimlâk edilerek kent tepelere doğru kanalize edilmelidir. Bu vesileyle tarım alanlarında istihdam artırılmalı elde edilen ürünler hem kendi kendine yetmeli hem de yan sanayisi geliştirilerek gerek komşu ülkeler ve gerekse mücavir illere pazarlanmalıdır. Pazarcılık kendi başına bir sektör olurken önemli oranda istihdam merkezide olacaktır. Doğal besin karakterli olacak bu ürünlerin tanıtımı, tam anlamıyla sağlandığında uluslararası markalaşmaya kadar gidebilir.

 

Bu vesile ile her ev bir atölye, her birey bir işveren konumuna gelir.

 

En önemli kalkınma hamlesi Kürt meselesinde kalıcı çözümlerin üretilmesinden geçecektir elbette, ancak siyasi donanımı var olan halkın ekonomik gücüde bu çözümün hızlanmasında katkı sunacaktır.

 

Bu paralelde kültür varlıkları merkezleri, halk meclisleri ve halk bankacılığı modelleri eğitimli kişilerce geliştirilmeli buralara kadro yetiştirmek üzere küçük sınıflar açılmalıdır.

 

İbadethaneler ve tarihi varlıklarımız amacına göre restore edilmeli yine amacına göre değerlendirilmeli buradaki kazanım siyasi akımlardan uzak tutulmalıdır.

 

Köylerde üretilen sebze, meyve ve besin ürünleri pazarı açılmalı bununla birlikte hayvansal ürünlerin kombinasyonu gerçekleştirilmeli bu kombinasyonda halkın ortaklığı sağlanmalıdır.

 

Kent varlıklarının korunması(yol, su, imar dahil) için yerel yönetim (belediye) bünyesinde sürekli çözüm mekaniği birimi oluşturulmalıdır.

 

Ticari alanların dışında ticari yapıların inşası engellenmelidir ve çarşı merkezinde işporta tezgâhçılığı yapanların belirli merkezlerde toplanması ve bu toplanma merkezlerinin amaç ve hedefleri halka tanıtılmalıdır.

 

Küçük sanayi ağı yerel hükümete taşınmalı ve bu paralelde siteler oluşturulmalı çarşı merkezlerindeki ses kirliliği ve enerji dengesizliği önlenmelidir.

 

Çocuk oyun alanları, gençlik dinlenme parkları, aile buluşma merkezleri mutlaka ve ama mutlaka oluşturulmalı. Yine yaşlı bakım evleri ile misafirhaneler hayata geçirilmelidir.

 

Kentin ve kentlinin yaşam alanları ve onunla yaşayan evcil hayvanlara kadar olan canlılar hane sayımı sonucu veri bankasına taşınmalı bu veriler sonucu hizmet dağıtımı gerçekleşmelidir.

 

Yerel yönetim anlayış itibarıyla şeffaflaştırılmalı, halkçı duruşla yönetime uzman danışman kabiliyetler kazandırılmalıdır.

 

Yaşam alanımız olan  kentimize dair ne yaparsak yapalım eksik kalır.

 

Sevgiler ve bilgiler paylaşıldıkça çoğalır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
24 Yorum
İrfan Sarı Arşivi