Murat Yetkin yazdı: Yeni Anayasadan ilk haberler: Daha güçlü başkanlık

Murat Yetkin yazdı: Yeni Anayasadan ilk haberler: Daha güçlü başkanlık

Yeni anayasa konusunun tartışmaya açılmasıyla iktidardan dışarı yansıyan ilk bilgileri toplayan Murat Yetkin, ilk 3 madde, referandum için gerekli vekil sayısı, TBMM-Beştepe ilişkilerini kaleme aldı.

Gazeteci Murat Yetkin YetkinReport'ta yayınladığı son yazısında, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “vakti geldi” dediği 'yeni Anayasa'ya dair ilk kulis bilgilerini yazdı. Yetkin, Erdoğan'ın yeni Anayasayla, kendi yönetimindeki başkanlık sisteminin işleyişini daha da kolaylaştırmak amacıyla istediğini ifade etti.

Yeni anayasanın "Darbe anayasasından kurtulma" gerekçesiyle sunulacağını ifade eden Yetkin, "Devletin 'dili Türkçedir' ifadesi yerine 'resmî dili Türkçedir' ifadesi gelebilir. 'Resmi dil' ifadesini MHP’nin kabulü başlı başına bir hadise olacak. Böylece hem Kürtçe eğitime bir kapı açılmış, hem de Avrupa’ya demokratikleşme olarak sunulacak bir adım düşünülüyor. Göreceğiz." ifadelerini kullandı. Yetkin, YÖK’ün Anayasal kurum olmaktan çıkarılması planı olduğunu da ekledi.

Meclis’teki dengeleri ve MHP-HDP arasındaki ilişkiyi de irdeleyen Yetkin'in yazısından "Cumhur İttifakı destekçi 22 vekil arıyor" başlıklı bölüm şöyle:
"Erdoğan-Bahçeli Anayasasının Meclis’e sunulmasında bir sorun yok, sadece AK Parti’nin 289 oyu bile fazlasıyla yetiyor.
Ancak iş Anayasayı halkoylamasına götürecek 360 milletvekilini bulmaya gelince sorun başlıyor. MHP’nin 48 ve BBP’nin 1 oyu da hesaba katıldığında 338 sayısı bulunuyor; yani 22 açık var.
Yani Cumhur İttifakına destek verecek 22 milletvekili aranıyor.
AK Parti sözcülerinden Mahir Ünal’ın durduk yerde İYİ Parti ile Saadet’i CHP ve HDP’den ayrı yere koyuyoruz sözü boşuna değil.
Erdoğan, Meclis’te 37 milletvekili bulunan İYİ Parti lideri Meral Akşener’i bu uzlaşmaya dahil ederek bir taşla iki kuş vurmayı hedefliyor. Hem Bahçeli ile kurguladıkları yeni Anayasayı kolaylıkla halkoylamasına, referanduma taşımak hem de CHP ile Millet İttifakını dağıtmak. Bu arada CHP’deki istifalar da hesaplara dahil ediliyor mutlaka.
Ama şu ciddi ve rahatsız edici bir ihtimal: İYİ Parti Anayasa konusunda Cumhur İttifakına desteğe yanaşmazsa o 22 milletvekili açığını kapatmak amacıyla -dürüst siyasetçileri tenzih ederek- bir milletvekili borsasına tanık olabiliriz."

YAZININ TAMAMI

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.