İrfan Sarı

İrfan Sarı

Yıl yenidir

Yıl yenidir

Kafasına dünyayı takan ABD"nin Ortadoğu"daki seferi son hızıyla devam ediyor.

Artık Irak"taki pozisyonundan itibarla Şii bölgesindeki ölümlere alıştık demek istiyorum. Her gün haber kanallarına düşen intihar eylemlerinde ölen insanların durumu bize üzücü gelmediği gibi düşündürücü de gelmiyor.

Oysa orada bir insanlık dramı yaşanıyor ve bütün dünya özellikle Müslüman ülkeler seyirci kalıyor. Rutin ölümler gibi dinleyip geçtiğimiz bu ölümlerin kaç insanı kimsesiz bıraktığını tahmin etmek zor ama geride kalan küçük ve yaşlı kuşağın gelecekteki Irak devlet biçimindeki muhtaçlığını algılamak zor değil.

Orada bir erkeksizleştirme modeli uygulanıyor gibi. Her patlamanın ardında ölenlerin çoğunluğunu yetişkin erkekler oluşturuyor. Kadın, çocuklar ve yaşlılar çoğalmaya başlıyor nüfus oranında.

Hal böyle olunca istikrarlı bir ülke olacakken, Irak yönetimini belirlemek daha kolay olacak ve bunun için ABD ırağını görebiliyor. Tabi bu arenada var olmaya çalışan Taliban, petrolün rengini bütün dünyaya haykırıyor. Bu güçler savaşında galipler ve mağluplar her zaman olacaktır. Ama orada kaybeden o toprağın halkı bu kesinliktedir.

Halka bunu reva gören anlayışın kendi askerinin de zaman zaman ölümlerini kamuoyuna taşıması elbette olmalı ki buradaki savaşın meşruluğunu savunabilsin.

Ve ben şahsen orada bataklığa saplanan bir ABD"den söz edemem. Kendi varlığını dünyaya kabul ettirmek ve gelecekteki aslan payını kapmak için uzun sürecek bir savaş taktiğini benimseyecektir.

Keza donanımlı ve profesyonel olan ordularının teknolojik destekli olduğunu herkes bilmekte. İşte bundan sebepledir ki her canlının hareketliliğini gözlemleyen bu ordunun zayiat vermesi bana oyunun kalıplarından geliyor ve bu oyun derinlikli olarak gelecekteki Irak modelini barındırıyor.

Kürtlerin burada rolü belirgindir, giderek politikalarını belirleyen dünya siyasetinde kendilerine ayrılan yerin farkındalar. Bu derinlikli Ortadoğu aritmetiğinde kendi iç dinamiklerini hayata kavuşturmakta usta adımlar attıklarını görebiliriz. Bu hususta önümüzdeki zaman kavşağında daha da profesyonel olmaları gerekecektir.

2007 yılının gerek Kürtlere ve gerek Ortadoğu"daki diğer halklara getirilerinden fazla götürüleri olmuştur bunu da görmek lazım.

Hele Benazir Butto"nun kanlı bir eylemle yaşamına son verilmesi oldukça acıdır ve söz konusu olacak olan demokrasiye vurulmuş en büyük darbedir. Demokrasinin anlam olarak çok şey ifade etmediği bu yılın aslında bir an önce takvim yapraklarından bitmesi istenebilinir ama gelecek bir yeni yılın da kana bulaşması muhtemel görünmektedir.

Bu bağlamda Türkiye"nin, ne AB"ye ne de Asya"ya dönememesine biçim düşürmek oldukça zordur. Kendi ekseninde manevralarını anlamak lazım ancak önündeki yıla değişen-dönüşen kuram ve kurumlarıyla demokratikleşen kendi iç mesellerini dışa havale etmeyen gerçek yapısını bulmalıdır.

Halktan kopuk yaşayan ama halklaymış gibi görüntü çizen siyaset anlayışını da bırakmalıdır. Çünkü halk yaşam içindeki zorlukları tanımaya başladı ve buna cevap olmak için çok zaman beklemeyecektir kendi gücünü sabır ölçüsünden çıkaracaktır.

Genel olarak bakıldığında mutsuz bir yılın geride kaldığını görebiliriz. Bu anlamda yeni yılın umudun ötesinde gerçeklerle ve mutlulukla buluşmasını dilemekte fayda var.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum
İrfan Sarı Arşivi