Yüksekova'nın buz tutan Nehil çayında balık avı

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde yaşayan vatandaşlar, buzla kaplanan Nehil Çayı'nda, soğuklara aldırmadan Eskimo usulü balık avlayarak geçimlerini sağlıyor.

Ömer Oğuz'un haberi:

Yüksekova ilçe merkezine 10 kilometre uzaklıkta bulunan Köprücük (Kerpêl) köyünde bulunan Nehil (Nihêl) Çayı da bölgedeki bir çok akarsu, dere ve göl gibi soğuk havalar nedeniyle tamamen buzla kaplandı. Ancak yaz aylarında olduğu gibi kış aylarında da çevrede yaşayanlara ekmek kapısı olmaya devam ediyor. Çetin geçen kış şartlarına rağmen eksi 18 derecede akşamları buz tutan dereye ağlarını bırakan balıkçılar, sabah saatlerinde ağlarına takılan balıkları toplamaya gidiyor.  Nehil Çayı'nda kilolarca balık avlayan vatandaşlar, avladıkları balıkları satarak ailelerini geçindiriyor.

Nehil Çayı ve sazlığında avladığı balıklarla geçimini sağlayan Ertan Taşkın (36), günlük yaklaşık 50 ile 150 kilogram arası balık avlayabildiklerini söyledi. Taşkın, "Tuttuğumuz balıkların kilosunu 10 liradan satıyorum. Geçimimi bununla sağlamaya çalışıyorum. Yıllardır kış aylarında bu şekilde çalışıyoruz. Bazen hiç balık yakalayamıyoruz, bazen de çok yakalıyoruz. Kış aylarında balık avcılığı daha güzel oluyor. Üşüyoruz ama işimiz bu. Karlı havada çok soğuk oluyor, ama böyle günlerde balıklar suda dolaştığı için ağlara daha çabuk takılıyor" dedi.

VİDEOYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Benzer Videolar