Yüksekova Çirek Peyniri’nin tanıtım toplantısı ve sertifika töreni düzenlendi

Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası tarafından coğrafi işaretli ürün olarak tescillenen Yüksekova Çirek Peyniri’nin tanıtım toplantısı ve sertifika töreni düzenlendi. Toplantı, üretici firma olan Baskın Süt Fabrikası’nın bahçesinde gerçekleşti.

Toplantıya Hakkâri Valisi İdris Akbıyık, Yüksekova Kaymakamı Ömer Çimşit, Esendere Belediye Başkanı Dırbaz Büyüksu, Yüksekova Belediye Başkan Yardımcısı Fevzi Yıldırım, Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdurrahman Pınar, Yüksekova Ziraat Odası Başkanı Adnan Onay, Yüksekova Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Vedat Çoğaç, Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Selami Durna, Yüksekova Devlet Hastanesi Müdürü Haydar Arslan, Hakkari Tüketiciler Birliği Başkanı Perviz Geçirgen,  Hakkari Üniversitesi yetkilileri, dernekler, kooperatifler, genç ve kadın girişimcileri, kamu kurum ve kuruluşları katıldı.

Törende açıklamada bulunan Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdurrahman Pınar “Bugün burada toplantısını yaptığımız Çirek Peyniri ürünün 2019 yılında tescil başvurusunu başlatarak 2022 yılının Mart ayında  Coğrafi İşaretli Ürün  Olarak tescillettik. Hakkâri bölgesinde ilk defa yapılan bu çalışma yine odamızın eseridir. Bundan sonrasında da 10 ürün için başvuru sürecini başlatmış bulunmaktayız. Odamız Yüksekova ve Şemdinli bölgesinin sahip olduğu yöresel ürünlere değer katmak ve bu ürünleri tüm ülkeye tanıtmak için çalışmalarına devam edecektir. Tüm Avrupa’da da pazara girişini sağlamak için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bu süreçte bize finans desteği sağlayan DAKA’ya, tescil sürecinde bizlerle yol alan üretici firma Baskın Süt Fabrikası yetkililerine ve emeği geçen herkese teşekkür ederim. YÜTSO ilklerin adresi olmaya devam edecektir.” İfadelerini kullandı.

Törende; Baskın Süt fabrikası yetkilisi Necip Baskın da söz aldı. Baskın “Çirek Peynirinin hikâyesi çok eskilere dayanır. Yüzyıllardır Yüksekova’nın köylerinde üretilen bir peynirdir. Yaklaşık 15 yıl önce kendi fabrikamızda ufak ufak üretimine başladık. Gıda mühendisimiz Tekin Demir tarafından Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde yüksek lisans tezi olarak yazıldı. Böylelikle bu peynirin tescil süreci için atılacak ilk adımları attık. 2019 yılında Ticaret Odamız ile birlikte tescil sürecini resmi olarak başlattık. 2022 Mart ayında da coğrafi işaretli ürün olarak tescilini odamız aldı. Peynirin standartlara uygun üretimine devam edip hem iç piyasada hem de dış piyasada pazarlama ve tanıtım çalışmalarımıza devam edeceğiz. Ticaret  Odamıza, DAKA’ya ve emeği geçen herkese teşekkür ederim” diye belirtti.

Kaymakam Çimşit ise “Hepinizin malumu tarihin ilk dönemlerinden beridir insan sağlığı her zaman önemli olmuştur. İnsan sağlığının korunabilmesi için de doğal ve organik ürün arayışı sürmüştür. Yüksekova’nın bu koşullarından dolayı bizler çok şanslıyız. Hem tarım hem de hayvancılık alanında geniş bir yelpazeye ve potansiyele sahip. İşte bugün sertifika törenini yaptığımız Çirek Peyniri Yüksekova Ticaret Odası tarafından coğrafi işaretli ürün tescili alarak hem tadı hem de üretimi koruma altına alınmıştır. Bu elbette ilk adımdır bundan sonrası için Yüksekova’da ki diğer yerel ürünler içinde aynı çalışmaların devam edilmesi gerekmektedir. Coğrafi işaretli ürün tescilini aldıkları için ticaret odamıza, ürün üretimi yapan firmamıza ve katkılarından dolayı Sayın Valimize teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.

 Törende konuşan Vali Akbıyık, “Öncelikle Yüksekova Çirek peynirinin coğrafi işaretli ürün olması Hakkari’ye ve tüm ülkemize hayırlı olsun. Geldiğimiz günden beri görmek istediğimiz heyecanı bugün burada görüyoruz. Bu çalışmalarından dolayı Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odamızı ve üretici firmayı tebrik ediyorum. Yüksekova ile ilgili daha uzun vadeli projelerimiz var. Tabi bizim her zaman önceliğimiz eğitim olmuştur. Yüksekova 22 adet okul yapıldı. Hiçbir okul kütüphanesiz bırakılmadı. Hakkâri’nin, Yüksekova’nın çok potansiyeli var. Biz bu yönde desteklerimizi sürdürüyoruz. Birçok ürün için coğrafi işaretli ürün başvuru yapıldı. Hakkâri’nin bütün ilçelerinin potansiyeline göre projeler üretip desteklerimizi devam ettireceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımıza, Bakanlarımıza vermiş oldukları desteklerden dolayı teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Çirek Peynirinin tanıtım toplantısı, Yüksekova Ticaret Ve Sanayi Odasının Baskın Kardeşler Gıda Firması yetkililerine verdiği sertifika ve plaket ile sona erdi.

Ömer Oğuz / Yüksekova Haber Portalı

c11.jpg

c1.jpg

c5.jpg

c6.jpg

c7.jpg

c13.jpg

c9.jpg

c10.jpg

c12.jpg

c16.jpg

c14.jpg

c19.jpg

c20.jpg

c21.jpg

c23.jpg

56318207-6c30-4ada-ba77-a26be39fe134.jpeg

VİDEOYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum
Benzer Videolar