Yüksekova Esnaf Odası Başkanı Çoğaç'tan mülk sahiplerine çağrı

Yüksekova'da artan kiralar ilçe esnafını zor durumda bırakıyor. Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Vedat Çoğaç mülk sahiplerine esnafa yardımcı olmaları çağrısında bulundu.

Yüksekova esnafı artan kiralardan şikayetçi. Yüksekova Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Vedat Çoğaç bu konuyla ilgili Yüksekova Haber Portalı muhabirine açıklamalarda bulundu.

Kira artışlarının ölçülü, yasal ve vicdani seviyede yapılması gerekiyor

Daha önce esnafların içerisinde bulunduğu sıkıntıyı sürekli beyanlar vererek gerekli kamuoyunu oluşturmaya çalıştıklarını söyleyen Çoğaç, "Kiraların ilçede birden orantısız bir şekilde artması esnafımızın ciddi anlamda canını yaktı. Artan kiralarla ilgili sürekli mülk sahiplerinden ricada bulunduk, kira artışlarının ölçülü, yasal ve vicdani seviyede yapılması gerekiyor. Bugün hangi esnafa giderseniz gidin mutlaka kira borcu var. Zaten kirasını ödeyemiyor bir de kirasını orantısız yükselttiğinizde sorun daha da büyüyor" dedi. 

3 bin liralık yere birden 10 bin lira, 10 bin liralık yere birden 20 bin lira istemek doğru değil

Pandemi döneminde kira affı için bir iyilik kampanyası başlattıklarını ve o zaman mülk sahiplerinin kendilerine destek verdiklerini belirten Çoğaç, "Aynısını bu dönemde istiyoruz. Bu pandeminin devamında esnafının durumunun iyi olmadığını söylüyoruz, kendileri de görüyor. Kiralarla ilgili mülk sahiplerinin daha da duyarlı olmalarını bekliyor ve istiyoruz. Esnafımız gerçekten çok zor durumda. Çek ve senetlerini ödeyemiyor. Bu anlamda en büyük görev mülk sahiplerine düşüyor. Biz demiyoruz ki zam yapmayın. Yapılsın ama 3 bin liralık yere birden 10 bin lira, 10 bin liralık yere birden 20 bin lira istemek doğru değil. Son süreçte Yüksekova'daki kira artışları Türkiye'nin hiçbir yerinde bu kadar yüksek kira artışları olmamıştır. Cengiz Topel Caddesi, bir Bağdat ve İstiklal caddesi değil. Bütün meslek gruplarının sıkıştığı bir yer. Bu kadar yüksek kiraların karşılanabileceği bir yer değil" dedi.

Son 3 yılda 3685 çek ve senet protesto edildi veya yazıldı

Yerel esnafın desteklenmesi yönünde sürekli çağrılarda bulunduklarını belirten Çoğaç şöyle devam etti: 

"Çok sayıda iş yerini ekonomik kriz ve kiralar nedeniyle iş yerini devreden veya iflas eden esnaflarımız oldu. 2019-2021 dönemi esnafımız için çok vahim bir dönem oldu. 2019 yılında yazılan çek sayısı, Hakkari geneli için söylüyorum; 995, nakit bedelleri 22 Milyon TL civarı. 534 senet protesto olmuş. 2020'de 31 Milyon TL değerinde 613 adet çek yazıldı. Senetler 534 adet, 7 Milyon TL değerinde. 2021 yılında  karşılıksız çek sayısı 29 Milyon TL değerinde 506 adet çek yazılmış. 477 adet senet yazılmış. Toplamda bu süreçte 3685 çek ve senet protesto edildi veya yazıldı. 106 Milyon TL gibi bir karşılıksız para. Bu tablo esnafımızın son 3 yıl içerisinde ne kadar zor zamanlar geçirdiğinin göstergesidir. Mülk sahiplerinin bu verileri görmesi gerekir. Esnaf bu kadar zordayken lütfen bu kadar şuursuz ve orantısız kira artışları yapılmasın. Esnaflarımıza sahip çıkalım." 

Ömer Oğuz - Erhan Karahan / Yüksekova Haber Portalı

VİDEOYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
21 Yorum
Benzer Videolar