Yüksekovalı öğrencilerden 'üst geçit' eylemi: Başka Meryem'ler ölmesin!

Yüksekova’da FSM İlk ve Ortaokulu öğrencileri, okul önünden geçen yolda iki gün önce meydana gelen kazada ölen arkadaşları ilkokul 3'üncü sınıf öğrencisi Meryem Düzen (9), için Dağlıca karayolunu trafiğe kapatarak eylem yaptı.

Ömer Oğuz'un haberi

Yüksekova'da 21 Mayıs'ta Yeni Mahalle'deki Fatih Sultan Mehmet İlkokulu 3'üncü sınıf öğrencisi Meryem Düzen, okuldan çıkıp evine giderken, bir otomobilin çarpması sonucu ağır yaralandı. Meryem kaldırıldığı hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Küçük Meryem'in ölümü yaşadığı mahallede büyük üzüntüye neden olurken, okul arkadaşları da bugün karayolunu trafiğe kapattı. Üzerinde; ‘Öncelik hayatın, öncelik yayanın’, ‘Başka Meryemler ölmesin’, ‘Üst geçit istiyoruz’, ‘Yaya geçidi istiyoruz’ yazılı olan dövizlerle caddede oturma eylemi yapan öğrenciler, yetkililerden çözüm istedi.

Öğrencilere destek veren veliler ve mahalle sakinleri ise caddede, trafik kazaları nedeniyle onlarca çocuğun öldüğünü ya da yaralandığını söyledi. Dağlıca Caddesi üzerinde 4 okulun bulunduğunu ifade eden mahalleliler, caddenin çok işlek olmasına rağmen herhangi bir üst geçidin bulunmadığını ifade etti.

y1-344.jpg

‘BAŞKA CANLAR ÖLSÜN İSTEMİYORUZ’

Çocuklarının okula giderken her gün bu yolu kullandığını ifade eden Leyla Karay, yetkililere seslenerek, “Bu yol çok tehlikeli ve arabalar çok hızlı gelip gidiyor. Burada bir çok kaza oldu,  birçok insan hayatını kaybetti. Biz başka canlar ölsün istemiyoruz. Başka anne babalar yansın istemiyoruz. Buraya gereken şeylerin yapılmasını istiyoruz. Biz caddeye bir üst geçidin ya bir yaya geçidinin yapılmasını istiyoruz. Yetkililere sesimizi duyurmak istiyoruz. Gerekenin yapılmasını istiyoruz” dedi.

‘BENİM CİĞERİM YANDI, BAŞKASININ YANMASIN’

2 gün trafik kazasında hayatını kaybeden Meryem Düzen'in babası Yaşar Düzen ise trafik denetimlerinin gereken düzeyde olmadığını söyledi. Ailelerin çocuklarına dikkat etmesi gerektiğini ifade eden acılı baba, “Benim ciğerim yandı, başkasının ciğeri yanmasın. Bu okul geçişlerinde herhangi bir denetim olmaması nedeniyle sürücüler fazlasıyla hızlı gelip gidiyorlar. Ben de şoförüm ama birçok şoför yaya geçitlerine dikkat etmiyor. Ben de dahil tüm şoförler bu caddede fazla hızlı gelip gidiyoruz. Herkes çocuklarına sahip çıksın, aileler okula gönderirken dikkat etmelidir. Okul güzergahlarında daha uygun bir trafik denetimi yapılsa birçok kazanın önüne geçilmiş olur. Caddeye bir üst geçit ya da kasis yapılsa kazaların önüne geçilir” diye konuştu.

‘YAKLAŞIK 5000 ÖĞRENCİ BU YOLU KULLANIYOR’

Dağlıca Caddesinde son yıllarda artan trafik kazalarına değinen Yeni Mahalle muhtarı Kerem Demir de, "Bu mübarek ayda, 2 gün önce yaşanan kaza Meryem Düzen’i kaybettik. Tüm ailesine baş sağlığı diliyorum. Dağlıca Caddesi çok işlek bir yol olduğu için, defalarca haberleri yapıldı. Defalarca dikkat edilmesi gerekilen ve okul güzergahlarının olduğu bir yol olduğunu ifade ettik. 4 okulda eğitim gören yaklaşık 5000 öğrenci bu caddeyi kullanıyor. Daha önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na da sorduk. Bu caddede yaklaşık 12 öğrenci hayatını kaybetti, yüzün üzerinde öğrenci yaralandı. Ben buradan yetkililere sesleniyorum. Dağlıca Caddesinde yaya ve üst geçitler yok. Bundan dolayı çok sıkıntı yaşıyoruz. Karayolları Genel Müdürlüğü’ne, bölge müdürlüğüne sesleniyorum, lütfen bir çare bulunsun” dedi.

y2-275.jpg

y3-179.jpg

y4-105.jpg

y5-061.jpg

y6-028.jpg

y7-011.jpg

VİDEOYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum
Benzer Videolar