Yüksekova'da öğrencilerin çamurlu yol çilesi

Hakkari'nin Yüksekova ilçesine bağlı Onbaşılar köyünde okula giden öğrenciler, çamurlu yolda mahsur kalan okul servisini kendileri kurtardı.

Erkan Çapraz'ın haberi:

Yüksekova’ya 25 kilometre mesafede bulunan Onbaşılar (Hîrmîn) köyüne bağlı Dereiçi mezrasında bulunan İlk ve Orta Okulunda okuyan öğrenciler köy yolları bozuk olduğu için her gün çamurlu yollardan geçmek zorunda kalıyorlar.

Çamdalı (Meşkan), Ağaçlı (Aliyava), Ağılcık (Kendalok), Çobanpınar (Vargeniman) mezraları ve Esendere beldesine bağlı Güvenli (Şahê) köyünün Yediveren (Pagenk) mezralarında yaşayan öğrenciler Dereiçi (Deraw) mezrasındaki İlköğretim okulunda eğitim görüyor. Okulun bulunduğu Dereiçi mezrasından 13 kilometre uzaklıkta bulunan Ağılcık ve Çobanpınar mezralarında ikamet eden 60 öğrenci her gün çamurlu yollardan geçmek zorunda kalıyor.

camurluyol-yuksekova2.jpg

Çobanpınar yolu geçen yıl güvenlik yoluna dönüştürülmüş ve daha önce asfaltlanarak tamamlanan köy yolunun 8 kilometrelik kısmında tekrar başlatılan genişletme çalışmaları kış mevsimi nedeniyle yarıda kalmıştı. Çamur deryasına dönüşen yoldan geçen araçlar zaman zaman mahsur kalıyor. Mahsur kalan araçlar arasında her gün bu yolu kullanan okul taşıtları da var. 

Yağışlı havadan dolayı çamur deryasına dönen yolun 2 kilometrelik kısmında araçlar mahsur kalıyor. Her gün okula gidip geldikleri okul taşıtları mahsur kalan öğrenciler zaman zaman araçları itmek zorunda kalıyor.

camurluyol-yuksekova3.jpg

Çamurlu yolda okula giden öğrencilerden Ferit Fırat, “Her gün bu sıkıntıyı yaşıyoruz. Yolumuz çamurlu olduğu için her gün her gün ayakkabılarımızı ve üstümüzü değiştirmek ve yıkamak zorunda kalıyoruz. Öyle olunca da çoğu zaman okula geç kalıyoruz. Ayaklarımız hep çamur oluyor, elbiselerimiz kirleniyor. Biz eğitimimizden geri kalmak istemiyoruz. Bir şeyler öğrenmemiz gerekir. Servislerimiz çamura saplandığında okul kıyafetlerimizle servisleri itmeye çalışıyoruz” dedi. 

Öğrenci servisi sürücülerinden Abdulhadi İliş ise, “Her gün bu haldeyiz. Yol kötü durumda ve araçlarımız sürekli çamura saplanıyor. Yol tam İran sınırında ve derenin diğer tarafı İran toprağı. Yolun birçok noktası ıssız ve tehlikeli. Öğrenciler, araçları iterek çıkartmaya çalışıyor ister istemez üstleri çamur oluyor” ifadelerini kullandı.

camurluyol-yuksekova4.jpg

camurluyol-yuksekova4-001.jpg

VİDEOYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Benzer Videolar