Yüksekova’da ‘eşya bedeli’ ne zaman ödenecek?

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde vatandaşlar sokağa çıkma yasağı sırasında ev içinde zarar gören eşyalarının bedellerinin ödenmesini bekliyor. Vali Toprak, ödeneğin yakında geleceğini söyledi.

ERKAN ÇAPRAZ'ın haberi:

Yüksekova’daki sokağa çıkma yasağı sırasında ev içinde eşyası zarar gören vatandaşlar, ödemenin gecikmesinden şikayetçi. İlçede ev eşyaları zarar gören vatandaşların yüzde 60’ının ödemeleri henüz yapılmadı.

Vali Toprak: Ödenek yakında gelecek

Konuyla ilgili görüştüğümüz Hakkari Valisi Cüneyit Orhan Toprak, “İlgili Bakan Beyle dün görüştüm. Ödenek gelecek yakında İnşallah” dedi.

‘Hem ev gitti, hem evin eşyası gitti hem de kiradayız’

Evlerinin komple yandığını belirten Ekrem Işık adlı vatandaş, “Ev eşyası için sözde 5 bin lira çıkarmışlar onu da vermediler. Sen bir evin içini 5 bin liraya döşeyebilir misin? Bir televizyon ve bir buz dolabı zaten 5 bin lira eder. Onu da vermediler, biz mağdur durumdayız. Sulhnameyi de imzaladık aylardır. Halen ödenek gelmedi. Ödenek yapılsa iyi olur, hem ev gitti, hem evin eşyası gitti hem de şuan kiradayız çok mağdur durumdayız. İş de yok. Kiramızı doğru düzgün ödeyemiyoruz. Zor durumdayız” dedi.

‘Muhtarlarla konuyu yakından takip ediyoruz’

Kışla Mahallesi Muhtarı Necmettin Akdoğan, 7 ay önce vatandaşlara 18 Milyon liraya yakın bir ödeme yapıldığını hatırlatarak, “Ev eşyası zarar gören vatandaşlar ödeme bekliyor. Biz muhtar arkadaşlarımızla birlikte Sayın Valimizi ziyaret ettik, konuyla ilgilenen Vali Yardımcımızı ziyaret ettik. Bu konuyla ilgili kendileri, ‘Biz bu konuyla ilgili gerekli bilgileri Ankara’ya ilettik’ dediler. En son biz dün diğer mahalle muhtarlarıyla birlikte Vali Yarımcısı Sayın Nurullah beyle görüştük. Bu konuyu yakından takip ediyoruz. Gerek Ankara’yla gerek buradaki yetkililerle görüşüyoruz. İnşallah ümit ediyorum en kısa zamanda bu zararlar ödenecek. Arkadaşlarımızla bir çalışmamız var, gerekirse Bakanlıklarla görüşeceğiz. İnşallah en kısa zamanda bu ödemeler yapılacak” dedi.

Gazi Işık isimli vatandaş, evlerinin olaylarda yandığını belirterek, “5 bin lira çıktı eşya bedeli olarak. 3-4 aydır imzaladık o da gelmedi. Hem çıkaran miktar hem de gecikmesi bir hakarettir” dedi.

‘Ödeme olsa biraz olsun piyasa canlanır’

Halkın ve esnafın sıkıntılarının biran önce giderilmesini beklediklerini belirten Bekir Balcı isimli esnaf, “90 gün içerisinde ödeneceğini söylediler ama ödenmedi. Sınır kapıları zaten kapalı. Halkımız gidiyor, pirinç bile getiremiyor. Bu Yüksekova halkı farklı bir politika ile karşı karşıya. Onun için bir nebze de olsa bu ödenekler ödense biraz olsun piyasa canlanır. Buradaki esnaflarımıza ve halkımıza da seslenmek istiyorum. Esnaflarımızın, büyük AVM’lerin de eksikleri var ama biz her şeye rağmen esnafımıza sahip çıkmalıyız” dedi.

‘Verilen vaatlerin hiçbiri yerine getirilmedi’

İlçedeki herkes gibi kendilerinin de mağdur olduğunu belirten esnaf Nadir Bozkurt, “Şuan kiradayız. Verilen vaatlerin hiçbiri yerine getirilmedi. Sözde ev eşyası ödenecekti o da ödenmedi. Şuan bir çıkmazdayız. Ne olacağını bilmiyoruz. 1 ay sonra gidip bankadan paranızı alabilirsiniz dediler ama halen kimse almamış. İlçede durum vahim. Herkes de biliyor, sınır kapıları çalışmıyor. Çarşıyı görüyorsunuz bomboş. Esnaf mağdur, zor durumda. Biran öcne gümrük kapılarının açılması lazım. Geliş gidişlerin olması lazım. Eşya bedellerinin ödenmesi lazım. Bazı mahallerde 2-3 aile bir evde kalıyor. İş yok, güç yok. Yetkililerin sesimizi duymasını istiyoruz” dedi.

Elektrik faturalarını ödeyemediklerini belirten Kerem Ertaş da eşya bedellerinin ödenmesi ile Yüksekova piyasasının biraz canlanacağına inandığını ifade etti.

Sarı: Ödemeler konusunda sorun var, takip ediyoruz

Yüksekova Esnaf Odaları Birliği Başkanı İrfan Sarı, bu konuda Hakkari zarar ziyan komisyonu ile hafta da en az 1 gün olmak üzere görüştüklerini belirterek, “Çalışmalar sürüyor. Sülhnameler imzalanıyor. İtirazlar devam ediyor. Yargıya intikal eden dosyalarımız var. Sonuçlanamayan ve belirsiz olan dosyaları kaymakam beye bildirdik. Ödemeler konusunda sorun yaşıyoruz. Bakanlık düzeyinde yaptığımız görüşmeler içinde bulunduğumuz günlerde kaynak aktarımına neden olacaktır. Takip ediyoruz” dedi.

VİDEOYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
11 Yorum
Benzer Videolar