Yüksekova'da besiciler zor günler geçiriyor

Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'nde besiciler, uzun süren kış mevsimi nedeniyle hayvanlarına yem bulmakta zorlanıyor.

Erkan Çapraz'ın haberi:

Yüksekova'da bu yıl kış mevsiminin uzun ve sert geçmesi, geçimini hayvancılıkla sağlayanları olumsuz etkiledi. Kar kalınlığının halen yer yer 1 metreyi aştığı ilçede besiciler, günün ilk ışıklarıyla uyanıp yaz aylarında hazırladıkları ot balyalarını kızak yardımıyla hayvanlarına taşıyor.

HABERİN FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYIN!

Besiciler, ellerindeki ot ve samanın tükendiğini belirterek, hayvanlarının beslenmesi için çevre illerden ot almak zorunda kaldıklarını ve bunun da ekonomik olarak kendilerini çok zorladığını söylediler. 

Yaklaşık 30 bin büyükbaş ile 360 bin küçükbaş hayvanın bulunduğu ilçede besiciler hayvanlarına yem bulmakta zorluk çekiyor. İlçeye 10 kilometre uzaklıkta bulunan Aksu (Gagewran) Köyü'ndeki besiciler, son 20 yılın en ağır kışını geçirdiklerini, hayvanlarını yaklaşık 6 buçuk aydır ahırda beslediklerini söyledi.

OT VE SAMAN TÜKENDİ

Aksu Köyü'nde yaşayan besici Senar Durna, ellerindeki yem stoğunun artık tükendiğini ve artan yem fiyatları nedeniylede zor günler geçirdiklerini belirterek, "Uzun süren kış mevsimi, bizleri zor durumda bıraktı. Elimizdeki ot ve samanları da tükettik. Şuanda bize yakın olan illerden temin etmeye çalışıyoruz. Ancak yem fiyatlarında büyük artış var. Geçtiğimiz yıl Mart ayının sonlarında hayvanlarımızı dağlarda ve ovalarda otlatıyorduk. Ancak bu yıl halen yerde metrelerce kar var. Böyle devam ederse Nisan ayı sonuna kadar hayvanlarımız ahırlarda kalacak. Biz besiciler olarak zor durumdayız" dedi.

Yüksekova Ziraat Odası Başkanı Adnan Onay da bu yıl ilçede kış mevsiminin uzun sürdüğünü belirterek, "Son yılların en uzun ve çetin kışlarından birini yaşıyoruz halen. İlçemizdeki besicilerin çoğu hayvanları için yem sorunu yaşıyor. Besicilerimiz çevre il ve ilçelerden bu eksiği kendi imkanları ölçüsünde karşılamaya çalışıyorlar ama bu konuda çok zor durumda olan besicilerimiz de var. Bu noktada devletimizden çiftçilerimize yem konusunda destek sunmasını bekliyoruz" dedi. 

VİDEOYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Benzer Videolar