Yüksekova’da Berivanların zorlu yayla yolculuğu

Hakkari merkez ve ilçelerine bağlı köylerde Berivanlar yaylalara çıkmaya başladı. Birçoğu yasaklı olan yaylaların yolları da bozuk. Kamyon kasasında, at sırtında veya yaya olarak her gün kilometrelerce yol gidiyorlar.

Erkan Çapraz'ın haberi:

Hakkari merkez ve ilçelerinde yüksek kesimdeki karların erimeye başlamasıyla beraber vatandaşlar yaylalara çıkmaya başladı. Birçok yaylanın yasaklı olduğu bölgede yasaklı olmayan yaylaların ise çoğunun yolu bozuk. Bölgede süt sağmaya giden kadınlara Berivan deniliyor. Berivanlar her gün kamyon kasalarında, at sırtında veya yaya olarak yaylalara sağıma gidiyor. Kamyon kasasında bazen saatler süren yolculuğun ardından yaylalara ulaşan kadınlar akşam koyunları sağdıktan sonra tekrar zorlu yolculuğun ardından köylerine ulaşıyor.

Yüksekova’ya bağlı Yukarı Uluyol (Tlora) köyünden her gün köyün yukarısındaki yaylaya giden Berivanlardan Jiyan Uçar, “Sabah erken kalkıyoruz. Ev işlerini yaptıktan sonra saat 09.00 gibi Yaylaya çıkıp koyunları sağıyoruz. Saat 12.00 gibi tekrar köye gidip ev işleriyle uğraşıyoruz. Öğleden sonra tekrar yaylaya gelip kuzuları ayırıyoruz. Akaşama doğru tekrar eve dönüyoruz. Baya zorlu geçiyor. Baharın ilk ayları bu şekil oluyor. Yazın ise saat 12.00’da yaylaya çıkıp 1 kez sağıp dönüyoruz. O zaman kuzular koyunların içerisinde olmuyor. Sonbahara doğru bu kuzular satılıyor. Bu şekilde geçiyor yayla hayatımız. Her gün böyle kamyon kasasında geliyoruz. Yollar bozuk ve tozlu olduğu için çok zorlanıyoruz. Bazen aramızda yaralananlar oluyor” dedi.

'HAYVANCILIK GELİŞSİN İSTENİYORSA YOLLAR DÜZELTİLMELİ'

Memihan Ballıdağ ise, “Yaşamımız bu koyunlara bağlı durumda. Hayvancılık ile hayatımızı idame ediyoruz. Ancak yollarımızı görüyorsunuz çok kötü durumda. Yetkililerden yayla yollarını da yapmalarını istiyoruz. Eğer bölgede hayvancılığın gelişmesi isteniyorsa yayla yollarının düzeltilmesi gerekir” dedi.

berivan1-001.jpg

berivan2.jpg

berivan3.jpg

berivan4.jpg

berivan5.jpg

berivan6.jpg

berivan9.jpg

berivan7.jpg

berivan10.jpg

berivan11.jpg

VİDEOYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Benzer Videolar