Yüksekova Ziraat Odası Başkanı Onay: Çiftçi'ye destek arttırılmalı

Yüksekova Ziraat Odası Başkanı Adnan Onay, Yüksekova'da 420 bin tarım arazisinin olduğunu belirterek çiftçiye desteğin arttırılması gerektiğini söyledi.

Yüksekova Ziraat Odası Başkanı Adnan Onay çiftçilerin Anaysal olarak devlet bütçesinden %1 oranında destek almaları gerektiğini belirterek, "Ama biz %0,5 olarak alabiliyoruz. Bu destek çok azdır. Hükümetimiz %1 oranındaki anayasal desteğini yerine getirsin. Bizim çiftçimiz bu desteği alırsa bunu ekecek, cebinde 3 kuruş görecektir. Hasat döneminde masraflarını çıkaramazsa çiftçilik yapmasına gerek kalmaz, ölür. Mevcut hükümeti bu konuda uyarıyorum. Bütçenin %1 oranında desteği çiftçilere versinler" dedi. 

Yüksekova Ziraat Odası'na kayıtlı 7 bin çiftçi olduğunu ancak bunun 3500'ünün fiili olarak çiftçilik yaptığını belirten Onay, "Zamanla çok göç veren bir yer olduğu için çiftçilerimizin çoğu batıya göç ettiler. Para kazanmadıkları için, destek verilmediği için göç ettiler. Zaman zaman yayla yasakları konuldu bu yasaklar kaldırıldı. Yasaklı bölgelerdeki yasaklar da kaldırılsın. Tüylü hayvanlar aşağı rakımlarda yaşayamazlar bunların mutlaka karlı buzlu yerlerde yeni yetişen bitkilerle beslenmeleri gerekmektedir. Vatandaşlarımızın köylerine dönebilmeleri için devlet desteği gerekmektedir" dedi.

Çiftçilerin desteklenmesi durumunda tarım ve hayvancılık ürünlerinin artacağını belirten Onay çiftçilerin desteklenmesi durumunda vatandaşın köylerine dönebileceğini ve işsizliğin de bir nebze olsun azalacağını söyledi.

Haber, Kamera: Ömer Oğuz, İmad Taş

VİDEOYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum
Benzer Videolar