Şemdinli’deki Dêrareş kilisesi kaderine terk edildi

Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde bulunan Dêrareş Kilisesi (Kara Kilise) onarılmayı bekliyor.

Şemdinli’de yıkılmaya terk edilmiş Nasturi kiliseleri define avcıları tarafından harap edilmiş durumda. İlçenin Yayla (Bêtkarok) Mahallesi’nde bulunan Dêrareş kilisesi, kaderine terk edilen kiliselerden biri.

Hakkari Üniversitesi Dinler Tarihi Araştırma Görevlisi Yaşar Kaplan Yüksekova Haber Portalı’na yaptığı açıklamada, Dêrareş Kilisesi’nin Hakkari’deki Partiklik merkezi olan Koçanis Kilisesi’nden sonra bölgenin ikinci önemli kilisesi olduğunu belirterek, “Burası Metropolit yani Başpiskopos merkezi olan bir yer. 1552 yılından itibaren Şemdinli’de Başpiskopos Merkezi kuruluyor. Ve buradan Xenanîş olarak adlandırılan Başpiskoposların (Metran) da buraları yönettiğini biliyoruz. Hakkari’deki ikinci önemli din adamı burada bulunuyordu. Burası önemli bir kilise. Diğer kiliselere göre yapısı biraz daha büyük. Mutfağı olan, misafirlerin ağırlandığı bir yer” dedi.

ŞEMDİNLİ’DEKİ İNAÇ TURİZMİNE KATKI SAĞLAYACAK BİR YER

Kilisenin zamanla büyük bir tahribata uğradığını belirten Kaplan, “Büyük bir ihtimalle defineciler tarafından yıkılmış. Eğer burası restore edilebilirse Şemdinli açısından önemli bir kültürel miras olacaktır. Nehri’deki inanç turizmi ile birlikte değerlendirdiğimize hem oradaki İslami yapıların hem buradaki Hristiyan yapısının beraber Şemdinli’ye kazandırılması önemli olacaktır. Eğer burası restore edilebilirse Şemdinli’nin inanç turizmi açısından önemli bir katkı sunacağına inanıyorum” dedi.

Haber, Kamera: Erkan Çapraz

VİDEOYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Benzer Videolar