Esendere Sınır Kapısı yolcu geçişine açıldı

Yüksekova'da koronavirüs salgını nedeniyle 24 Mart 2020'de araç ve yaya geçişlerine kapatılan Esendere Gümrük Kapısı, bugün itibarıyla yolcu giriş çıkışlarına başladı.

Yüksekova'ya 40 km uzaklıkta bulunan Esendere Gümrük Kapısı, Mart 2020'de Türkiye ve İran tarafından korona virüs ile mücadele kapsamında karşılıklı olarak kapatılmıştı.

Uzunca bir aradan sonra tekrar açılan Esendere Gümrük Kapısı'ndan bugün hem Türkiye'den hem de İran'dan vatandaşlar giriş çıkışlara başladı.

Türkiye'ye PCR testi ile giriş yapan İranlı vatadaşlar, kapının açılmasından dolayı çok mutlu olduklarını söyledi. İran'a giriş yapan Yüksekovalılar ise Esendere Gümrük Kapısı'nın ilçe halkı için can damarı olduğunu belirtti.

Konu ile ilgili Yüksekova Haber Portalı'na açıklama yapan Esendere Beldesi Belediye Başkanı Dırbaz Büyüksu, "Halkımız ekonomik olarak çok ciddi sıkıntılar yaşıyordu. Sınır Kapımız, yaya geçişlerine kapalıydı, sadece tır geçişlerine açıktı. Kapının yeniden açılması halkımızda büyük bir heyecan ve sevinç yarattı. Çünkü bölgemizin tek geçim kaynağı bu kapılardır. Bu kapımızın tekrar eskici gibi canlı olmasını umut ediyoruz. Vatandaşlarımız günübirlik eşyalarını, ihtiyaçlarını rahat bir şekilde getirip götürebilecektir, herkes evine sıcak bir ekmek götürebilecektir. Çünkü pandeminin etkisini sürdürmesi nedeniyle hem bölgede hem Dünya genelinde ciddi ekonomik sıkıntılar yaşanıyordu. Fakat kapının kapanması; beldemizi, ilçemizi, bölgemizi çok kötü etkiliyordu. İnşallah pandemi süreci bir an önce biter ve sınır kapılarımız kapatılmaz. Umarım ülkemizdeki diğer kapılara uygulanan prosedürler, İran ile olan kapılarımıza da aynı şekilde uygulanır" dedi.

Yüksekova Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Abdurrahman Pınar ise "Yaklaşık 2 yıldır sınır kapımız, pandemi nedeniyle yolcu geçişlerine kapalıydı. Kapımızın tekrar açılması, ilçemize ve ilimize hayırlı olsun. Bölgemizden İran'a geçiş yapmak isteyen vatandaşların 2 doz aşılarını yaptırması ve PCR testinin negatif olması gerekiyor. İran tarafından gelen kişilerden de ücret aldıkları ve test sonucu istedikleri biliniyor. Kapımızın açılmasının ilçemize ve bölgemize ekonomik olarak tekrar canlılık kazanmasını ve vatandaşlarımızın günübirlik ihtiyaçlarını karşılamasını umuyoruz" diye konuştu.

img-2024.jpg

VİDEOYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Benzer Videolar