Yüksekova'da köy sakinleri kısıtlama günlerini dağlarda pancar toplayarak geçiriyor

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde tam kapanma süreci ve Ramazan ayına denk gelen pancar topalama mevsiminde vatandaşlar her yıl olduğu gibi dağlarda pancar toplamaya başladı.

Yüksekova'ya bağlı köylerde yaşayan vatandaşlar kısıtlama günlerini dağlarda pancar toplayarak geçiriyor. Köylerine 5-10 kilometre uzaklıktaki yaylalara çıkan yurttaşlar dağlarda kendiliğinden yetişen peynir ve çeşitli yemeklerde kullanılan bölgede pancar diye adlandırılan otları topluyor. Rengarenk çiçeklerin açıldığı dağlarda mendê, sîrik, kenger, luş, siyabo adlı otları toplayıp çuvallarına dolduran yurttaşlar köylerine dönüyor.

'Oruçlu halde bu dağlarda üç beş kuruş kazanmak için çabalıyoruz'

Pancar otu toplayan yurttaşlardan Celil Şener, "Bu dağlarda çocuklarımızın ekmeği için pancar topluyoruz. Oruçlu halde bu dağlarda üç beş kuruş kazanmak için çabalıyoruz. Kimi evinde yemek üzere götürüyor kimi de satmak için geliyor. Pandemiden dolayı her yer kapalı. İnşaat işi de kalmadı. Genel olarak bir işsizlik var. Böyle olunca biz de köylerimize yakın dağlık alanlarda pancar toplayıp çevremize satıyoruz" dedi.

Haber, Kamera: Burhan Yalçın

VİDEOYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Benzer Videolar