Yüksekova esnafının kiralarla başı dertte

Yüksekova esnafının kiralarla başı dertte

Yüksekova'da Esnaf kira artışlarıyla artık başa çıkamıyor.

Yüksekova'da artan kiralar esnafı zor durumda bırakıyor. Konuyla ilgili Yüksekova Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Vedat Çoğaç Yüksekova Haber Portalı'na açıklamada bulundu. "Mevcut piyasa koşullarında esnafımız ne kadar kar ediyor ki bu kadar kira zammı yapılıyor?" diye soran Çoğaç, "Ülke olarak enflasyonla topyekün mücadele ettiğimiz bir dönemde özellikle işyeri kiralarının artırılmasının adil bir uygulama değildir. Esnafımızın tüm giderleri artmış durumda sattığı ürünün yerini dolduramazken bir de yüksek kira zamlarının altında eziliyor" dedi.

'Hem esnafımızın hem de vatandaşımızın cebini olumsuz etkiliyor'

Yapılan zamların enflasyona göre değil de gelişi güzel yapıldığını savunan Çoğaç, "Kira artışları esnafımızın maliyetini artırdığı gibi satılan ürünlerin fiyatına da zam olarak yansıyor. Bu da maalesef hem esnafımızın hem de vatandaşımızın cebini olumsuz etkiliyor. Kaldı ki yapılan yeni düzenleme ile yasal oran olan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) 12 aylık ortalaması temel alınarak kira artışı hesaplanacak. Bu uygulama Borçlar Kanunu kapsamında kira sözleşmesi yenilemesinde yapılabilecek en yüksek yasal zam oranıdır. Kiracı ile mülk (mal) sahibi eğer anlaşırlarsa sözleşmede bunun altında bir oran kararlaştırabilirler. Ancak kesinlikle bu oranında üzerinde artış yapılamaz" dedi.

'Sana çıkarmıyorsa, işyerimi boşalt başkasına kiraya vereceğim'

Yüksekova'da esnaf ve sanatkarın ekonomik sıkıntılara bağlı sancılı bir dönemden geçirdiğini ifade eden Çoğaç, tam da bu sıkıntılı süreçte esnafı üzen, onurunu zedeleyen, "Bu işin sana bir karı yoksa ya da sana çıkarmıyorsa, işyerimi boşalt başkasına kiraya vereceğim’’ gibi söylemlerin yerine, empati kurulması gerektiğini söyledi. Çoğaç, "Yıllardır her türlü olumsuzluklara göğüs gelen, ailelerine ve çevresine bile zaman ayıramayan, hatta hafta sonu tatili dahi olmayan esnafımıza her açıdan destek olunmalı onları ayakta tutmaya çalışmalıyız" dedi.

'Mülk sahipleri duruma hassasiyetle bakmalı'

Çoğu esnafın halihazırda kiralarını doğru dürüst ödeyemezken olası bir kira artışının çözüm olamayacağı, aksine mevcut sıkıntılara maddi anlamda daha fazla yük binmesine sebep olacağını söyleyen Çoğaç şöyle devam etti: 

"Bizler de Esnaf ve Sanatkarlar Odası olarak esnafımızın belini doğrultması adına, bu süreçte ve özellikle alım gücünün azaldığı cironun çok düşük olduğu kış aylarında mülk sahiplerinin duruma hassasiyetle bakmalarını istiyoruz. Esnaf ve sanatkarımızın içinde bulunduğu sıkıntılı süreci anlayışla karşılayacaklarını ve yardımcı olacaklarını umuyoruz. Bu bağlamda herhangi bir kira artışında bulunmamalarını talep ediyoruz. Şimdiden gösterecekleri ilgi ve gayretlerinden dolayı mülk sahiplerine Esnaf ve sanatkarlar odası olarak teşekkür ediyoruz."

 Yüksekova Haber
Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum