Şemdinli'de arıcılar bu yıl yüksek verim bekliyor

Şemdinli balı üreticileri bu yıl çiçekler erken açtığı için yüksek verim bekliyor.

Zengin bitki örtüsüne ve çiçek çeşitliliğine sahip yüksek yaylarında doğal yollarla üretilen Şemdinli balına olan talep yıldan yıla artarken; üreticiler talebi karşılamak için mevsim şartlarının elverişli olması gerektiğine dikkat çekiyor.

Şemdinli balının özellikle yerleşim yerlerine uzak yüksek yaylalarda ve doğal ortamda üretildiği için üretim miktarının yüksek olmadığını belirten üreticiler, bu yıl verimliliğin çiçeklerin erken açmasından dolayı yüksek olmasını bekliyor.

Şemdinli balının üretim miktarını belirleyen bir diğer unsurun da arıların geven bitkisinin ürettiği reçinemsi maddeyi toplayarak ürettikleri geven balı denilen bal olduğuna değinen üreticiler, geven balı üretiminin Şemdinli balı üretiminin yüzde 60’ı kadar olduğuna vurgu yapıyor.

balci.jpg

"Hakiki bal soğuk havada donar"

Avrupa ülkelerinden yoğun sipariş aldıklarını belirten bal üreticisi Mahsun Balcı, Avrupa’dan daha çok donmuş bal gönderdiklerini ifade ederken, "Özellikle Almanya’daki müşteriler krem bal dedikleri donmuş bal istiyor ama bizim yerli müşterilerden bazıları donmuş balı tüketmezler. Hatta donmuş bala şekerli bal derler. Halbuki hakiki bal soğuk havada donar özellikle çiçek balı" diyor.

Şemdinli balı hediye olarak çok talep görüyor

Büyük şehirlerde yaşayan akrabalarını ziyarete gidenler, doktora gidenler ve mecliste işi olanların eli boş gitmemek için yanlarında hediye olarak Şemdinli balı götürdüğünü belirten Balcı satışlarının yüzde 80’ini online olarak şehir dışına yaptıklarını belirtiyor.

 Yüksekova Haber
Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.