Şeyhmus Diken

Şeyhmus Diken

İki şair ve Van Gölü kıyısı buluşması

İki şair ve Van Gölü kıyısı buluşması

3.jpg*Gülten Akın (ortada) ve William Saroyan (fötr şapkalı ve gözlüklü) Gevaş'ta, yıl 1964. Fotoğraf: Aras Yayınları arşivi - Rober Koptaş Twitter hesabı

Çok kıymetli bir buluşmadır. Bundan tam 57 yıl öncedir. 1964 yılıdır. Edebiyata "Saroyanesk" tarzını yaşarken nakşetmiş büyük usta William Saroyan, nam-ı diğer Aram Karaoğlanyan baba-dede topraklarının iz sürücülüğü kararlılığında İstanbul'dan birkaç dostuyla yüzünü Bitlis'e doğrultmuştur.

Menzile az kala Van Gölü kıyısında Gevaş'ta durmuşlardır. Niyeti Axtamar Kilisesini ziyaret etmektir. O dönemin Gevaş Kaymakamı Yaşar Cankoçak adında aydın entelektüel bir şahsiyettir. İlçeye yeni atanan savcının lojmanı yoktur. Savcıya göl kıyısında bir çadır kurma uğraşındadır(lar). Saroyan usta gelince güzel bir buluşma olur.

Kaymakamın eşi o buluşmadan kırk yıl sonra Türkçe şiirin yaşayan en büyük ustası olarak genel kabul görecek olan Gülten Akın'dır.

Bir koşu eve gider ve Saroyan'ın Türkçede yayınlanmış kitaplarını getirir. Yanında bir de kendi ilk kitabı, "Rüzgar Saati"ni.

356.jpg

İkisi de o yıllarda çok iyi ve cep boyutunda kitaplar basan Varlık Yayınlarının şairi, yazarıdırlar. Karşılıklı şiirler okurlar, sohbetler ederler.

"Aklım ıslıklarla türkülerle

Rüzgâr saatleri evde tutamam

Sesini edemedim yollardadır

Rüzgâr saatleri evde tutamam

Serseriler gibi anılarımı..." diye ünler rüzgâr saati kitabına da ad olan şiirinden dizelerle Gülten Akın...

Sonra Saroyan bakar Van Gölüne ve der ki;

"yanıyor gözleri babamın, bakışı buğulu;
geride kalıyor Van gölü,

ey keder küpü iç deniz,
babadan oğula yüreğimiz,

dualarımız seninle şimdi.
sert, hoyrat bir vedayla koparıldığı

vatanın kıyısından, batıya doğru

yüzü çevrildiğinde babamın
duyduğu dehşet, huşu

benim içimde yaşıyor şimdi.
bizi rahat bırakmayan acıların simgesi,
doldukça dolan keder küpü, ey Van Gölü..."

Sonra içten içe bir türkü sessizliğinde ıslıkla ayrılır Gevaş'tan Bitlis'e doğru.

Durduk yerde yazmadım o buluşmayı o güzel anıyı. Bazen eski bir kitap kitaplık rafında hüzünkâr bakışla size el eder. Ve seslenir Gülten Akın'ın sesiyle;

"Yitirmeli büyük yolların birinde ne varsa

Böcekler gibi başlamalı yeniden

Bu Allahsız yağmur işlemez karanlıkta

Yan garipliğine yan

Gitti giden" dediğinden hani...

İlk kitap, ilk baskı, "Rüzgâr Saati" ve Gülten Akın... Altı yıl olmuş öte yakaya göçeli, şiirleri dizeleri ile yaşayarak ruhu şad olsun şiirin kraliçesinin...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şeyhmus Diken Arşivi