Haber: Erkan Çapraz, Ecevit Bay
Şemdinli’de 21 yıldır düzele çalarak ailesini geçindiren Recep Özer, düzele üretimi de yapıyor. Düğünlerde ve yarışmalara katılan halkoyunları ekiplerine düzele çaldığını belirten Özer, “Bir kültürü yaşatıyor olmanın sevincini yaşıyorum. Düzelenin sesi halaya heyecan katıyor. Bugün bile düğünlerde bölgedeki orkestralar halaya duran vatandaşları coşturmak için orkestralarında zaman zaman bu enstrümanın sesini kullanıyor. Biz Şemdinli’de şuan 3 kişi düzele çalabiliyoruz. Ben aynı zamanda üretimini de evimde kendim yapıyorum. Kamıştan yapılıyor. Kamışını da burada topluyorum. Kamış ve bal mumu ile yapıyorum” dedi.
İmkan verilmesi durumunda Hakkari ve ilçelerinde Düzele kursları açarak bu enstrümanın kaybolmamasına katkıda bulunmak istediğini belirten Özer, “Eskiden bölge illerinde düğünlerin enstrümanları işte bu düzele, davul-zurna ve def gibi aletlerdi. Şemdinli ilçemizde Düzele’ye ilgi daha fazla. Bugün Hakkari ve ilçelerinde bu üflemeli çalgının bir kursu olmaması üzücüdür” dedi.
11 nüfuslu ailesi ile birlikte yaşadığını belirten Özer, “Yıllardır ailemi bu müzik aletini çalarak geçindiriyorum. Şuan başka geçim kaynağım yok. Evimde ürettiğim düzeleleri tanesi 160 liradan satıyorum” dedi.
Bu ürünü almak istiyorum
Yanıtla (0) (0)Keşke iletişim bilgilerini yazsaydınız ulaşabilseydik?
Yanıtla (1) (8)Editör Notu:
İletişim Numarası: 0531 201 0702
Editör Notu: Hasan Bey merhaba, Lütfen iletişim bilgilerinizi sayfamızın iletişim kısmından bize ulaştırınız.
Yanıtla (0) (1)1970 ve 1980 li yıllarda ısrarla "bu değerli bir kültür parçamızdır,folklorda bunu öne çıkaralım,değerlendirelim"Hatta Şemdinli derecikten birini (İsmi bende)buldum Hakkariye ilgili müdürlüklere götürdüm.Anlattım anlattım,anlatamadım,bir türlü,bir hafta adamı misafir ettim,sonra baktım olmuyor geri gönderdim..Çok sonraları Ertuştan birini buldum yine olmadı..Biz hep idarecilerin dediklerine " Başüstüne"dediğimizdendir,değerlerimizi bilmememiz sahip çıkamamız.
Yanıtla (0) (4)Enve