Salih Özdemir: Esendere sınır kapısı ivedi bir şekilde açılmalı

Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası eski başkanı ve iş insanı Salih Özdemir, Birebir programının konuğu oldu.

Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası eski başkanı Salih Özdemir, Yüksekova Haber Portalı'ndan İskender Kahraman'ın sorularını yanıtladı. Pandemiden en çok etkilenenin tüccarlar olduğunu belirten Özdemir, "Burada ticaretle uğraşan tüccarımızın %90'ının iş yeri kiralıktır. Kira ödüyor, eleman çalıştırıyor. Bunların maaşları falan derken standart giderleri var. Bu durumdan kaynaklı esnaf geriledi ve kepenklerini kapatmak zorunda kaldı. Kış da üzerine geldi. Bazı destekler yapıldı ama ciddi bir destek verilmedi. Basit usuldeki esnafla gerçek usuldeki esnaf kapı komşusu. Tüccarımıza, küçük esnafa sağlanan imkanlar sunulmadı" dedi. 

ESENDERE SINIR KAPISI 

Esnafın toparlanabilmesi için en az 1 yıla ihtiyacı olduğunu belirten Özdemir, "Bizim coğrafyamız sınırlarla çevirili. Özellikle Yüksekova'nın bacası tütmeyen fabrikası Esendere Sınır Kapısı'ydı. Yüksekova'da pandemiden dolayı ciddi tedbirler alındı. Maskesiz dolaşan yok. Şuan Bulgaristan sınırı İpsala'da günübirlik Bulgar vatandaşı gelip yerel esnaftan alışveriş yapıp gidiyor. Bizim yanı başımızda 1.5 milyon nüfuslu İran'da Urumiye kenti var. Bunlar pandemiden önce çok ciddi bir hareketlilik arz ediyordu. Hazır giyim sektörünü canlandırıyordu. Lokanta, kafeler ve ulaşım sektörü de faydalanıyordu. Pandemiden dolayı bundan muaf kaldık. Bu durum Yüksekova'nın ekonomisini olumsuz etkiledi. Bizim birinci geçim kaynağımız hayvancılıktı henüz yeni yeni gelişiyor ama ondan sonra sınır kapısıdır. suanda ivedilikle gerekli tedbirler alındıktan sonra Esendere Sınır Kapısı'nın açılması lazım. Burada günübirlik hayatını idame eden en az 900 aile vardı" dedi.

DERECİK'TEKİ SINIR KAPISI YANLIŞ YERE YAPILDI

Şuan Hakkari'de kağıt üzerinde 3 sınır kapısı olduğunu belirten Özdemir, Derecik'teki sınır kapısının henüz açılamamasının sebebi olarak Irak tarafındanki güvenlik ve alt yapı sorunları ile Türkiye tarafında sınır kapısı için yanlış noktanın seçilmesi olduğunu düşündüğünü söyledi. Yüksekova'nın doğa sporları ve turizm açısından büyük potansiyeli olduğunu belirten Özdemir, bunun için de yol ve alt yapısının geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.

YÜKSEKOVA 2023 YILINDAN ÖNCE İL OLACAK

"Yüksekova'nın il olması şahsımın yarım kalmış bir sevdasıdır" diyen Özdemir Yüksekova'nın il olma durumuyla ilgili şunları söyledi: "Çok az bir zaman önce sağlam bir kaynaktan aldığım bilgiyi sizlerle paylaşmak istiyorum. 2023 yılından önce Yüksekova kensin il olacak. İşin siyasi boyutuna girmiyorum ama aldığım bilgi o yönde" dedi.

ORGANİZE SANAYİ DEMEK FABRİKA DEMEK

Yüksekova Organize Sanayi Bölgesi mütevelli heyetinin kurulduğunu belirten Özdemir, "Bu yıl da projeleri çıktı. İnşallah 2022 yılında ilk kazmanın vurulacağını düşünüyorum. Organize Sanayi Bölgesi'nin buraya kurulamsı demek buraya fabrikalar kurulacağı demek. İş ve istihdam gelecek. İran'dan istifade edilecek. Şuan bizim İran'a en çok ihraç ettiğimiz üzerinlerin başında maden cevheri geliyor. Organize Sanayi Bölgesi kurulursa devletin de teşvikleriyle biz bu maden cevherini kendi fabrikamızda işleyeceğiz" dedi. 

VİDEOYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
13 Yorum
Benzer Videolar