Naif Arslan: Yüksekova’da toprak değil su sorunu var, çiftçiye manda değil küçükbaş hayvan verilmeli

Emekli Tapu Müdürü ve Çiftçi Naif Arslan Birebir programında gazeteci İskender Kahraman’ın konuğu oldu.

Yüksekova’nın tarım ve hayvancılıktaki durumu ve mevcut sorunlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Arslan, Yüksekova’nın arazi bakımından tarım ve hayvancılığa oldukça elverişli olduğunu belirterek, “Yüksekova’daki kültür arazisi nüfusu geçindirebilecek düzeydedir. 241 bin 955 hektar tarım arazisi bulunmaktadır. Toprağımız kuvvetlidir, gübre bile kullanılmasına gerek yok fakat su sorunumuz var. Dilimli Barajı yapıldı. 2-3 yıldır faaliyette. Bu baraj kurulurken sulama amacıyla kurulmuştu. Daha sonra Yüksekova merkezin içme suyu ihtiyacı olunca dediler ki biz bunu da devreye koyalım. Tesisler yapıldı, nisan veya mayıs ayında Yüksekova’ya barajdan içme suyu verilecek. Yüksekova Dilimli barajı ileti kanalları ile suyun toprakla bulaşması sağlandığı zaman 7500 hektar suyla buluşturulmuş olacak. 2 yıldır sulama ihalesi yapılmadığı için sulamaya ayrılan su boşuna akıyor. 10 köy ve merkezin kendini sulayacak cinsten 238 kilometrelik kanal uzunluğu düşünülüyor. Bu yıl sadece 7 kilometrelik kanal ihalesi yapılmış. O 7 kilometre kanal Güçlü köyüne ya varır ya varmaz. Gönül isterdi ki 238 kilometrelik en az 100 kilometresinin ihalesi bu yıl yapılsın çünkü biz kardan zarar ediyoruz, kuru topraktır. Ayrıca ilçemizin Salkımlı köyü (Bawenis) göletinin ihalesi yapıldı. Bu baraj bittiğinde Salkımlı, Dibekli Ortaç ve Tatlı köyü olmak üzere 550 hektarlık arazi sulanmış olacak” dedi.

Çiftçi birçok destekten faydalanamıyor

Mera kanunu ve çiftçilere yönelik teşviklerden söz eden Arslan, “2006’dan bu yana Kırsal Destekleme Programı kapsamında Hakkari geneli 600 adet ahır ve ağıl projesi kabul edildi. Hakkari geneli için bu rakam çok yetersizdir. Birçok desteklerden faydalanamıyor çiftçi. Bunun hızlandırılması lazım” dedi.

İlçedeki büyük ve küçükbaş hayvan sayısının azaldığını belirten Arslan, “Köylü gittikçe fakirleşiyor ve köyünü terk etmek zorunda kalıyor. Köyde en büyük sorun ziraat arazisine müdahale edemiyor, mera icazet vermiyor” dedi.

Köylü manda değil küçükbaş hayvan istiyor

İlçedeki hayvancılığa da değinen Arslan, “Köylüler destek olarak en fazla küçükbaş hayvan istiyor. İl Tarım Müdürlüğü bu yıl manda projesine çok önem verdi ama köylü mandayı sevmiyor. Randıman vermiyor. Köylü diyor ki bana vereceksen küçükbaş hayvan ver” dedi.

Orta ölçekli çiftçilerin daha fazla desteklenmesi gerektiğini belirten Aslan, “Tarımsal ürünlerin markalaşması, tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımız için Pazar alanları oluşturulmalı” dedi.

VİDEOYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
25 Yorum
  • Emre ... / 17 Şubat 2022 02:26

    babamla ile naif amcayı tanıdım... yeri geldiğinde çocuk ruhlu bir insan .. elinden öpüyorum amca... umarım memleket kalkınır..

    Yanıtla (1) (1)
  • İzzet metin / 30 Mart 2021 00:08

    Gerçekten müdürümüzu tebrik eder inanıyorum ve dilyorumki bu tip programlara temsil yetkisine sahip yöneticilerin olması ve bilgi birikimlerini orda halka söylenmesi objektif olarak yansımalarını beklyorum sizlerde kutluyorum başarılarınızın devamını diliyorum ilçemizde çok sayıda dernek koparatif oda ve sivil toplum var herkesin katılmasını bekliyorum sizlerde her kesime hitap eden bu kuruluşları davet etmenizi rica ederim

    Yanıtla (1) (1)
  • Mahir gündüz. / 25 Mart 2021 13:17

    Sayın nafi arslan bey e değerli yorumlarından dolayı çok teşekkür ederim. Gerçekten de çok isabetli bir şekilde y. Ova nın sorunlarını dile getirdi ve çözüm önerileri için de minetarım keşke naif Arslan'lar gibi toplumumuza yön veren, simalarında böyle memleket konularını hiç korkmadan, çekinmeden korkusuzca dile getirenler olsa, bizim toplum olarak sayın naif Arslan'bey gibi insanlara gerçekten ihtiyacımız var

    Yanıtla (3) (1)
  • Naif ARSLAN / 25 Mart 2021 09:29

    Yorumları ile haberdeki söyleşime destek vererek, tebrik ya da tenkitte bulunan tüm arkadaşları gönülden tebrik ederim. Her yorum şüphesiz ki çok kıymetli. Fikirleriniz ile eksiklerimi tamamlamaya çalışacağım.
    Görüşmek ümidi ile

    Yanıtla (4) (0)
  • Hamit ERKUT / 25 Mart 2021 00:01

    Dilinize, bilginize , yüreğinize sağlık müdürüm . Yüksekova’nın sizi gibi ileri görüşlü , çözüm üreten ve ufku geniş , çağdaş başkanlara ihtiyacı var. Artık sadece demogoji ve manipülasyonla insan kandırmayan simbiyotik ilişki içinde olmayan yönetici istiyoruz. Başarılar dilerim .

    Yanıtla (3) (1)
Benzer Videolar