Yüksekova'da ot balyalarını çelik halatla köye taşıyorlar

Yüksekova'da ot balyalarını çelik halatla köye taşıyorlar

Yüksekova'da hayvancılıkla geçimini sağlayan köylüler, yazın dağlarda biriktirdikleri otları köye taşımak için yeni yöntem geliştirdi. Köylüler, 1200 metrelik çelik halatla ot balyalarını, bağladıkları kancalarla köye kolayca indirebiliyor.

Yüksekova merkeze yaklaşık 30 kilometre uzaklıktaki Onbaşılar (Hirmin) köyünde yaşayanlar, yazın dağlarda biçip, biriktirdikleri otların kolay taşınabilmesi için bugüne kadar kış aylarını bekledi.

Köylüler, şimdi ise ilginç ve kolay yöntem geliştirdi. Otları inişi zorlu, ancak köye en yakın olan tepenin zirvesinde biriktiren köylüler, işlerini kışa bırakmamak için zirveden köy yakınına kadar çelik halat döşedi. Kancalara asılı ot balyaları, buradan da çelik halata bağlanarak, köyün içine kadar taşınabiliyor.

Köylülerden Peruz Beşer, ot taşıma işleminin artık kendileri için zevkli hale geldiğini belirterek, "Yazın otları biçip, biriktiriyorduk sonra da taşıması kolay olsun, diye kış aylarını bekliyorduk ve 3 kilometrelik yolda kızakların kontrolünü sağlamak için yoğun çaba sarf ediyorduk. Artık hem bu zorluktan hem de kış aylarını beklemekten kurtulduk. Artık 4 kişiyle günde bin bağ köye kadar indiriyoruz" dedi.

m1-054.jpg

m2-043.jpg

m3-034.jpg

m4-021.jpg

m5-011.jpg

m6-009.jpg

m7-005.jpg

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum