Yaylada nefes alıyorlar

Yaylada nefes alıyorlar

Hayatın birçok alanında olduğu gibi yaylada da yaşamın yükünü taşıyan kadınlar, tüm zorluklarına rağmen "Nefes alıyoruz" dedikleri yayla yaşamını tercih ediyor.

Şırnak, Van ve Hakkari üçgeninde bulunan 2 bin 625 rakımlı Feraşin Yaylası’na binlerce hayvanını getiren Koçerler, tüm yazı burada geçiriyor. Koyun ve keçilerden elde edilen sütle peynir yapan koçerler, ürünlerini çerçilere satarak ihtiyaçlarını karşılıyor. Güzelliğiyle büyüleyen yaylada yaşam güzel olsa da kadınlar bakımından oldukça zahmetli. Kadınlar, kaldıkları çadırların temizlikten yemeğe, berivanlıktan kuzu bakımına kadar birçok işi yükleniyor. 

HAYATIN YÜKÜ SIRTLARINDA

Menderesler oluşturarak Feraşin Yaylalası’nın ortasından akan nehir kenarında kurulan çadırların neredeyse tamamında kadınları görmek mümkün. Dere kenarında ya bulaşık ya da elbise yıkayan kadınlar bir taraftan da yemek yapmak ve çocuklarla ilgilenmek zorunda kalıyor. Günde iki kez yüzlerce hayvanı yakıcı güneş altında sağan kadınlar, bu sütleri omuzlayarak çadırlarına taşıyor. Gününün tamamını iş yaparak geçiren kadınlardan Ayşe Arbok, Mardin'in Midyat ilçesinde yaylaya gelenlerden.

690x450nc-srnk-18-06-2020-ferasin-kadinlar9.jpg

Dereden akan buz gibi suyla çamaşır yıkayan Arbok, bir taraftan da yayla yaşamını anlatıyor. Hayvanlarını Midyat'tan Siirt’in Pervari ilçesine kadar kamyonetle getirdiklerini dile getiren Arbok, geri kalan yolu ise 25 gün boyunca yağmur ve dolu altında yürüyerek yaylaya vardıklarını söyledi. Yaz mevsimi olmasına rağmen yaylanın hala karlı ve soğuk olduğunu belirten Arbok, “Ben sabah erken kalkıp kahvaltı hazırlıyorum. Bulaşıkları yıkıyorum. Sonrasında bizler beriye gidiyoruz. Burada da elde ettiğimiz sütleri bidonlarla taşıyoruz. Daha sonra peynir için sütleri kaplara basıyoruz” dedi.

ŞEHİR YAŞAMINDAN DAHA GÜZEL

Daha sonra çobanlar için yemek hazırlayan Arbok, "Öğlen yeniden süt sağımına gidiyoruz. Döndükten sonra akşam yemeği hazırlıyoruz.  Ardından da bulaşıkları yıkayıp yatakları seriyoruz. Gün boyu kadınlar olarak çalışıyoruz. Burada hayvanlarımızı kışa kadar besledikten sonra memlekete dönerek kendi yaylalarımıza gidiyoruz” diye belirtti.  Gün boyu yaptığı işlerle çok fazla yorulan Arbok, tüm zorluklara rağmen yayla yaşamının şehre göre daha güzel olduğunu dile getirdi.

690x450nc-srnk-18-06-2020-ferasin-kadinlar5.jpg

Berivanlardan Xece Aydemir de gün ışıklarıyla birlikte uyananlardan. Güne ateş yakarak başladıklarını söyleyen Aydemir, gün içinde kahvaltı hazırlamak, yemek yapmak, günde iki kez beriye gitmek gibi bir çok işe koşturuyor. Zorlu olmasına rağmen yayla yaşamını tercih ettiklerini dile getiren Aydemir, Feraşin Yaylası'nda nefes aldıklarını söyledi. 

MA / Müjdat Can

690x450nc-srnk-18-06-2020-ferasin-kadinlar2.jpg

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.