Van'daki 8 Mart mitingine katılan Buldan: Savaşa karşıyız, çünkü savaş önce çocuk ve kadınları vurur

Van'daki 8 Mart mitingine katılan Buldan: Savaşa karşıyız, çünkü savaş önce çocuk ve kadınları vurur

Van’da 8 Mart miting alanını dolduran kadınlar “Jin jiyan azadî” sloganları attı. Mitinge katılan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, kadın ittifakını meydanlarda kurduklarını belirterek, kadınlara “Newroz halaylarında da böyle buluşalım” diye seslendi.

Van’da TJA ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi tarafından “Dem, dema Azadiya Jinan e” sloganıyla Musa Anter Parkı’nda düzenlenen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mitingi başladı. Kentin bir çok noktasından gelen kadınlar, alana kurulan 4 arama noktasından girdi.

“Jin Jiyan Azadî” sloganıyla alana gelen kadınlar, çalınan müzik eşliğinde halaya çekti. Mitingin başlamasına kısa bir süre kala HDP il binasında toplanan kadınlar, sloganlarla alana yürüdü.

690x450nc-v-08-03-2022-van-miting-baslama12.jpg

Bir dakikalık saygı duruşunun ardından başlayan mitingde konuşan Tertip Komitesi Başkanı Ayşe Minaz, “8 Mart sembol günlerden bir tanesi olsa da onlarca yıldan bu yana kadın yoldaşlarımız eşit bir dünya, özgür bir dünya, sömürüsüz, şiddetsiz bir dünya, demokratik bir Türkiye için mücadele ettiler, bu uğurda canlarını vermekten çekinmediler” dedi.

Kadınların bütün alanlarda söyleyebilecek sözünün olduğunu söyleyen Minaz, “Bugün kadın mücadelesi modern dönemin bütün olumsuzluklarına itiraz edip kadın bilinçlendirmesini, kadın farkındalığını ve kadının toplumsal sorunlarını dile getirmekte en güncel enstrümanlar ve mücadele yöntemlerini kullanarak kendi yaşam alanının yaratmaktadır. Bunu bilimsel yöntemler kullanarak bir paradigmaya dönüştürmektedir” diye konuştu.

690x450nc-v-08-03-2022-van-miting-baslama15.jpg

HDP İl Eşbaşkanı Handan Karakoyun ise kadınların kendi iradeleriyle büyük bir mücadele yürüttüğünü ifade ederek, "Kadınların örgütlülüğü bu eril düzene bir yanıt olacaktır. Biz bu kentte bir kadının daha öldürülmesine izin vermeyeceğiz. Üniformalı erkekleri uyarıyoruz; hiçbir kadın yalnız değildir” dedi.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Van İl Eşbaşkanı Gülderen Varlı da, kadınların meydanlarda buluşmasının tüm dünya kadınlarına eşitlik ve birliktelik mesajı olduğunu söyledi. 

Varlı’nın konuşmasının ardından miting Şilan Dora’nın seslendirdiği şarkılarla devam etti. Dora’nın konserinin ardından sahneye Van Barosu’nda Adalet Nöbeti tutan Dilşah Alkan ve Aslıhan Timur çıktı. Kadınlara seslenen Alkan, sadece adalet istedikleri ve bu sağlanıncaya kadar mücadele devem edeceklerini söyledi.

690x450nc-v-08-03-2022-van-miting-pervin-buldan-detay2.jpg

‘Kadınların sürekli dört duvar arasında kalmasını istiyorlar’

TJA aktivisti Aynur Sarıca, bugün alanda binlerce kadının direndiğini belirterek, “Erkek ve ulus devletler kadınların yaşam alanlarında olmaması için elinden gelen her şeyi yapıyor. Kadınların sürekli dört duvar arasında kalmasını istiyorlar. Biz buradan sesleniyoruz; kadınlar asla sizin bu politikalarınıza müsaade etmeyecek. Biz kadınlar, kirli savaş politikalarına, yoksulluk ve kırıma karşı direniyoruz, direneceğiz. Uzun bir süredir mücadelemizi geriletmek için ellerinden geleni yapıyorlar ama bilsinler ki asla yılmayacağız ve mücadelemizden geri adım atmayacağız” diye konuştu.

Sarıca’nın ardından Rewşen Çeliker şarkılar seslendirdi. Çeliker’in şarkıları eşliğinde kadınlar halay çekti.

Buldan: Mücadelelerini yaşatacağız

Mitinge yöresel kıyafetlerle katılan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, kadınları yönelik her türlü şiddetti lanetleyerek, “Erkek yargıya haklarımızı gasp edenlere, bu ülkeyi bu duruma getirenlere, zamlara itiraz ettiğimiz gündür bugün. Ama aynı zamanda halaylarımız, horonlarımızla bir araya geldiğimiz gündür bugün. Bugün buraya gelemeyen evde, tarlada, atölyelerde işlerinin başında olan milyonlarca kadını sevgiyle selamlıyorum. Cezaevlerinde rehine olarak tutulan tüm kadınlara selamlarımı gönderiyorum. Hak arayan annelerimize, Barış Annelerine, Emine Şenyaşar, Gülistan Doku’nun annesine, her gün meydanlarda olan annelere selamlarımı gönderiyorum. Bu 8 Mart’ı Deniz Poyraz ve Geribe Gezer’e adadık. İkisini de minnetle anıyorum. Onların mücadelesini yaşatacağımıza söz veriyorum” dedi.

690x450nc-v-08-03-2022-van-miting-pervin-buldan6.jpg

'Bu ülkede en büyük mağduriyeti biz kadınlar yaşıyoruz'

30 yıl önce kadınların bugünü hayal edemediğini belirten Buldan, “Kadınlar kendi örgütlülüğünü, meclislerini kuracak, parlamento grupları kurulacak, eşit temsiliyeti hayata geçirecek deselerdi kimse inanmazdı. Biz kadınlar bunu başardık. Milyonlarca kadınla bir araya geldik ve haklarımız için mücadele ediyoruz. Bunlar yeterli değil, yolumuz, mücadelemiz uzun. Hala bu ülkede kadınlar inkar ediliyor, cezaevlerine atılıyor, emekleri sömürülüyor, şiddet görüyor, katlediliyor. Bunun için daha fazla örgütlenmek, bilinçli bir şekilde bu mücadeleyi yürütmesi gerekiyor. Kürt sorununun demokratik yöntemlerle çözülmesini talep ediyoruz. Bir sorun var ve bu sorunun adı Kürt sorunudur. Yine kadınların haklarını güvenceye alacak bir yasaya ihtiyaç var. Bu ülkeyi yönetenler bırakın kadını, hiç kimsesi yani toplumu yok sayan bir zihniyete sahipler. Bu yönetimden en fazla kadınlar zarar görüyoruz. Bu ülkede en büyük mağduriyeti biz kadınlar yaşıyoruz” diye konuştu.

'Savaşa karşıyız, çünkü savaş önce çocuk ve kadınları vurur’

Ukrayna’daki savaşa karşı çıktıklarını belirten Buldan, “Savaşa karşıyız, çünkü savaş önce çocuk ve kadınları vurur. Bunun itirazını yapmaya devam edeceğiz. Hiçbir sorun savaşla çözülmez. Savaşı çıkaran erkekler kadın ve çocukları düşünmeden bu savaşı çıkarıyorlar. Biz her alanda barış talebimizi dile getireceğiz. Her türlü savaşa, sömürüye kadınlar karşıdır ve itiraz ediyor. Ukrayna’da, Suriye’de de Türkiye’de de barış. Kürtlerin ve Türkiye’nin barışa ihtiyacı var” diye belirtti. 

'Van’da son bir ayda 4 kadın erkekler tarafından katledildi'

Türkiye’de son bir ayda 26 kadının yaşamını yitirdiğine dikkat çeken Buldan, “Katiller cezasızlık politikası ile ceza almadılar. Van’da son bir ayda 4 kadın erkekler tarafından katledildi. Erkek zihniyeti, erkek yargısı ve erkek iktidar kadınların yaşamını yitirmesine neden olan politikaları izlemeye devam ediyor. Kadın katilleri ceza almıyor ve ellerini kollarını sallayarak geziyorlar. Yaşamını yitiren her kadının failinin ceza alması için mücadele edeceğimizin sözünü veriyoruz” şeklinde konuştu.

'Gelecek yüzyıl mutlaka kadınların yüzyılı olacaktır'

Buldan, şöyle devam etti:

“Bu yüzyıl, çok zorlu bir yüzyıl olarak tarihe geçti. Ama onurlu bir mücadelenin de yüzyılını da geride bıraktığımızı ifade etmek istiyorum. Gelecek yüzyıl mutlaka kadınların yüzyılı olacaktır. Bunu buradan bir kez daha ilan ediyorum. Ben konuşmamı çok uzatmayacağım. Hepinizin bir kez daha 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü kutluyorum. Bugün burada, Van’da bu kadar büyük bir ilginin, bu kadar coşkulu kararlı büyük bir kitlenin 8 Mart kutlaması bizleri mutlu etti gururlandırdı. Şimdi sırada Newroz var. Milyonlarla birlikte Kürtlerin, Türklerin, Alevilerin, Süryanilerin, kadınların ve gençlerin herkesin el ele omuz omuza herkesin Newroz halaylarında buluşacağı böylesine coşkulu ve kararlı geçeceğini bekliyoruz ama yine de bu çağrıyı bir kez daha yapıyoruz. Hepinizi saygıyla, sevgiyle selamlıyorum, hepinizi yürekten kucaklıyorum." 

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.