Van Gölü kıyılarında yavru İnci Kefali şöleni

Van Gölü kıyılarında yavru İnci Kefali şöleni

Van Gölü'nde yaşayan inci kefalinin, suyun tersine yüzerek dere yataklarına bıraktığı milyonlarca yumurtadan çıkan yavrular, gölün sığ bölgelerinde yüzmeye başladı.

Van Gölü'ndeki inci kefalinin neslinin korunması amacıyla yürütülen çalışmalar sonuç vermeye başladı.

Her yıl 15 Nisan-15 Temmuz tarihlerinde Türkiye'nin en büyük gölünden suyun tersine yüzerek tatlı sulara göç eden balıkların, nesillerini sürdürmek için verdiği mücadele, koruma önlemlerinin de katkısıyla amacına ulaştı.

Yapılan araştırmalarda boyu ortalama 15 santimetreden 24 santimetreye, ağırlığı da 125 grama ulaşan inci kefallerinin, göç sırasında dere yataklarına bıraktığı yumurtalardan çıkan yavru balıklar, Van Gölü'nün sığ bölgelerine gelmeye başladı.

Göl kıyısında yüzmeye başlayan yavru balıkların sudaki süzülüşü, su altı kameralarıyla da kayıt altına alındı.

"Yavru inci kefali şöleni yaşıyoruz"

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, her yıl nisan ayında inci kefallerinin üremek için tatlı sulara göç ettiğini söyledi.

Yumurtalarını dere yataklarına bırakan balıkların göle geri döndüğünü, yumurtalardan çıkan yavruların da suyla buluştuğunu anlatan Akkuş, şöyle devam etti:

"Bu ay göldeki yavru balık yoğunluğu şölen havasına dönüştü. Son yıllarda yavru balık konusunda yoğunluk görüyoruz ancak bu yıl daha fazla. Bunun en önemli nedeni alınan koruma önlemleri. Van Gölü'ne dökülen derelerde tutulan inci kefali nöbeti ve koruma çalışmaları, bugün şahitlik ettiğimiz gibi binlerce yavruyu bir arada görmemizi sağladı. Kıyı bölgelerinde yavruları görüyor, gezinmelerine şahitlik ediyoruz. Yavruların kıyılara gelmesinin diğer nedeni de buraların besin bakımından zengin olması. Yavrular daha iyi beslendikleri için sığ bölgelerini tercih ediyor."

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.