Ukrayna sınır birliklerine uyarı yapmadan ateş açma yetkisi

Ukrayna sınır birliklerine uyarı yapmadan ateş açma yetkisi

Ukrayna parlamentosu sınır birliklerine yabancı askerleri ülkeye girmesi ya da gemilere saldırması halinde uyarıda yapmadan ateş etme izni verdi. Parlamento, Rusya'yla 1997'de imzalanan dostluk anlaşmasını da feshetti.

Ukrayna, yabancı askerlerin ülke topraklarına girmesi veya Ukrayna donanmasına ait gemilere saldırması durumunda askerlere uyarıda bulunmadan ateş açma izni verdi.

Ukrayna parlamentosu sınır birliklerine yabancı askerleri sınırı geçmesi ya da gemilere saldırması halinde uyarıda bulunmadan ateş açma izni veren yasayı onayladı.

Parlamento, Ukrayna’nın kontrolündeki kıta sahanlığının 12 mil genişletilmesine imkan tanıyan yasayı da kabul etti.

Yasayı hazırlayan milletvekilleri, düzenlemenin Karadeniz’deki yasadışı gemi trafiğini azaltacağını, karasularının ihlalini önleyeceği ve Ukrayna’nın ekonomik egemenliğini sağlayacağını belirttiler.

RUSYA’YLA İMZALANAN DOSTLUK ANLAŞMASI FESHEDİLDİ

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko’nun, Rusya ile Ukrayna arasında 1997 yılında imzalanan “Dostluk, İşbirliği ve Ortaklık Antlaşması”nın uzatılmaması yönündeki tasarısı da parlamentoda oylandı.

459 üyeli parlamentoda 277 üyenin oyuyla kabul edilen tasarı, anlaşmanın 1 Nisan 2019 tarihinden itibaren sona ermesini öngörüyor. Parlamentoda konuşan Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Kislitsya, antlaşmanın feshedilmesinin, iki ülkenin bu antlaşmanın feshedilmesinden önce ortaya çıkan karşılıklı hak ve yükümlülüklerini ortadan kaldırmayacağını belirtti.

On yıl süreyle imzalanan anlaşmada, taraflardan birinin anlaşmanın sona ermesinden altı ay önce karşı tarafı yazılı olarak bilgilendirmemesi halinde, kendiliğinden on yıl daha uzaması öngörülüyordu. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Eylül ayında Rusya Dışişleri Bakanlığı’nı, anlaşmanın uzatılmayacağı konusunda haberdar etmişti.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.