Gazze'de bir hastanede bulunan toplu mezardan 51 ceset daha çıkarıldı

Gazze'de bir hastanede bulunan toplu mezardan 51 ceset daha çıkarıldı

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinden çekilmesinin ardından Nasır Hastanesi kompleksinde bulunan toplu mezardan 51 cesedin daha çıkarıldığı belirtildi.

Gazze'deki Hükümet Basın Ofisi Müdürü İsmail es-Sevabite, yaptığı yazılı açıklamada, Nasır Hastanesi kompleksindeki toplu mezardaki arama çalışmalarına ilişkin bilgi verdi. Sevabite, sivil savunma ekiplerinin Nasır Hastanesi'nde bulunan toplu mezardan 51 ceset daha çıkardığını belirtti.

Cesetlerden 30'unun kimliğinin belirlendiğini, 21'inin ise henüz belirlenemediğini ifade eden Sevabite, hastane kompleksinde 20 Nisan'dan beri devam eden arama kurtarma faaliyetleri kapsamında toplu mezardan çıkarılan ceset sayısının 334'e yükseldiğini kaydetti.

Sevabite, insan hakları kurumlarına, İsrail'in insanlığa karşı suçları nedeniyle yargılanması için çalışma çağrısında bulundu.

İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik saldırılarında en az 7 Filistinli öldü

Filistin haber ajansı WAFA'ya göre, İsrail savaş uçakları Gazze kentinin batısındaki Şati Mülteci Kampı'nı bombaladı.

İsrail ordusunun, "Hamid" ailesine ait evi hedef alan saldırısında Amine Hamid ve 12 yaşındaki oğlu Mehdi hayatını kaybetti, 6 kişi de yaralandı.

Gazze kentinin batısındaki Nasr Mahallesinde İsrail ordusunun bir evi bombalaması sonucu en az 3 Filistinli yaşamını yitirdi, çok sayıda kişi de yaralandı.

Gazze Şeridi'nin güneyinde Han Yunus kentine İsrail ordusuna ait savaş uçaklarının Maan ve el-Mevasi bölgelerini hedef alması sonucu 2 Filistinli hayatını kaybetti, birçoğu da yaralandı.

İsrail'in Gazze'yi işgalinde 7 Ekim sonrası

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme" gerekçesiyle İsrail'e 7 Ekim 2023'te kapsamlı saldırı düzenledi.

İsrail, 7 Ekim'deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 14 bin 685’i çocuk, 9 bin 670'i kadın olmak üzere 34 bin 262 Filistinli öldürüldü, 77 bin 229 kişi yaralandı.

Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne saldırılarının başladığı 7 Ekim'den bu yana 260’ı karadan işgal sürecinde olmak üzere 604 askerinin öldüğünü duyurdu.

Çatışmalara 24 Kasım 2023'te 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan "insani ara"da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı. Öte yandan İsrail, binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail askerleri ile yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 488 Filistinli hayatını kaybetti.

Son verilere göre, İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim 2023'ten beri devam eden çatışmalarda 285 Hizbullah mensubu, 56 Lübnanlı sivil, 18 Emel Hareketi, 13 Hamas, 12 İslami Cihad mensubu ile 7 İsrailli sivil ve 12 asker öldü.

BM: Gazze'deki toplu mezarların soruşturulması için sahadaki tüm tarafların onayı lazım

Birleşmiş Milletler (BM), Gazze'de bulunan toplu mezarların soruşturulması gerektiğini ancak bunun için sahadaki tüm tarafların onayının gerekli olduğunu bildirdi.

BM Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinden çekilmesinin ardından Nasır Hastanesi kompleksinde bulunan toplu mezardan 51 cesedin daha çıkarılmasının sorulması üzerine Haq, BM'nin bağımsız ve güvenilir soruşturma talebinde bulunduğunu anımsattı.

Haq ne tür bir soruşturma yürütüleceği ya da soruşturmayı kimin yapabileceğinin bilinmediğini, ancak sahada Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) ve BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisinin (OCHA) bulunduğuna işaret etti.

Söz konusu kuruluşların insan hakları ihlallerini de araştırabileceğine dikkati çeken Haq, "Nasır ve Şifa hastanelerine ilişkin bağımsız, etkili ve şeffaf soruşturma gerçekleştirilmeli." dedi.

Haq, hastaneler, hastane çalışanları, hastalar ve sivillerin korunması gerektiğinin altını çizerek, "Halihazırda sahadaki durumun soruşturma yürütmek için elverişli olduğunu düşünmüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Soruşturmaların etkili olabilmesi için sahadaki tüm tarafların onayının gerekli olduğunu kaydeden Haq, suçu işleyen İsrail'den nasıl onay alınacağının sorulması üzerine, "Çatışma olan yerlerde her zaman böyle sorunlar çıkıyor. Ancak gerekli erişimin sağlanması ve anlamlı bir soruşturma gerçekleştirilmesi için bu gerekli." dedi.

AB, Gazze'deki toplu mezarlara ilişkin bağımsız soruşturma talep etti

Avrupa Birliği (AB), Gazze'de bulunan toplu mezarlara ilişkin haberlerin endişe verici olduğunu, mezarların bulunduğu alanlarda kapsamlı ve bağımsız soruşturma yapılması gerektiğini bildirdi.

AB Komisyonu sözcülerinden Peter Stano, Brüksel'de düzenlenen günlük basın toplantısında, Gazze'de toplu mezarların bulunduğuna dair haberlerin endişe verici olduğunu söyledi.

Söz konusu haberlerin "insan haklarının ihlal edilmiş olabileceği izlenimi verdiğini" ifade eden Stano, mezarların bulunduğu alanlarda kapsamlı ve bağımsız soruşturma yapılması gerektiğini belirtti.

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) çalışanlarının ölümlerinin önlenmesi için AB'nin "elinden gelen her şeyi yapacağını" aktaran Stano, bu ölümlere ilişkin bağımsız soruşturma yapılması çağrısına katıldıklarını kaydetti.

Stano, ayrıca AB'nin "Gazze'de yaşanan zulmün ve saldırıların durması" için acil ateşkes çağrısını yineledi.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.