Tozlu havalara dikkat!

Tozlu havalara dikkat!

Bölgede önceki gün etkili olan ve yer yer devam edecek toz bulutu için uzmanlar, önlem almaya ve zorunlu olmadığı müddetçe de dışarı çıkmama uyarısında bulundu.

DİYARBAKIR - Havaların her geçen gün ısınmaya başladığı şu günlerde, bölgeye saran toz bulutunun oluşturabileceği olumsuzluklara ilişkin uzmanlar uyarıyor. Önceki gün başta Diyarbakır olmak üzere bölgeyi etkisi altında alan ve meteorolojinin yaptığı uyarıyla önümüzdeki günlerde de etkisini gösterecek olan toz bulutu, insan sağlığını olumsuz etkiliyor. Uzmanlar, bu tür havalarda risk grubundaki hastaların dışarı çıkmamaya ve önlem almaya çağırdı. Dahiliye Uzmanı Dr. Şergir Maltaş, bu tür havalarda yapılaması gerekenleri ve hangi belirtilerde en yakın sağlık merkezine başvurulmasını değerlendirdi. 

Tozlu havalar zatüre yapıyor

Diyarbakır'da önceki gün boyu etkili olan toz bulutuna işaret eden Maltaş, özellikle kronik hastalıkları olan hastaların bu havalara dikkat etmesi gerektiğine vurgu yaptı. Üst solumun hastalıklarından astım ve bronşit gibi rahatsızlıkları olan yurttaşların, tozlu havalarda durumlarının daha da kötüye gittiğini belirten Maltaş, bu hastalarda buluna nefes darlığı ve öksürüğün artmasına ve daha da kötüleşmeleriyle birlikte zatüre olabileceklerini dile getirdi.

Sigara içen genç ve erişkin grubundakilerin de mümkün olduğu sürece kapalı alanları tercih etmesini öneren Maltaş, kapalı alanlarda klimaların kullanılmasını istedi. Tozdan kaynaklı hastanelerinde ciddi bir hasta artışı olmadığı ama durumun çok yeni olması nedeniyle ileri günlerde hasta artışı olacağını dile getiren Maltaş, özellikle bu risk grubundaki hastaların en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak önlem almasına dikkat çekti. 

Yaşlılara ve çocuklara dikkat!

Çocuklardan özellikle kronik rahatsızlığı olan hastaların da nefes darlığı, hırıltı, öksürük ve ateşlenmeye dikkat çeken Maltaş, bu rahatsızlıkların belirtileri olan hastaların en yakın sağlık merkezine başvurmasını istedi. Yaşlılardan da astım, kalp yetmezliği taşıyan hastaların nefes darlığına dikkat etmesi gerektiğini dile getiren Maltaş, "Bu risk grubundaki hastaların özellikle çarpıntı, terleme artması ve ani baygınlık yaşaması durumunda en yakın hastaneye başvurması gerekiyor" dedi. 

Ebeveynler 0-6 yaş grubuna dikkat 

Alınması gereken önlemlere değinen Maltaş, "Bu tür havalarda en kalıcı önlem dışarı çıkmamaktır. Olası belirtilerde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. 0 ve 6 yaş grubunda olan akciğer gelişiminde olan çocuklara ebeveynlerin çok dikkat etmesi gerekiyor. Bu havalar mevcut durumu arttırmakla beraber doğabilecek üst solumun hastalıklarının da oluşmasına neden olacaktır. Kreş ve okullarda bulunan çocuklara da ailelerin dikkat etmesi gerekiyor" diye belirtti.

HÜLYA EMEÇ / DİHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.