Tayip Temel, medya dağıtım sektörü ile ilgili gelişmeleri Meclis’e taşıdı

Tayip Temel, medya dağıtım sektörü ile ilgili gelişmeleri Meclis’e taşıdı

HDP Van Milletvekili Tayip Temel, YAYSAT'ın kapatılacağı yönündeki iddiaları ve bunun sonucunda oluşacak tekelleşmenin tehlikelerine dikkat çekerek, konuyu Meclis’e taşıdı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van milletvekili Tayip Temel, Demirören Grubu’nun, satın aldığı Doğan Medya Grubu bünyesinde faaliyet yürüten Yayın Satış Pazarlama ve Dağıtım A.Ş.’nin (YAYSAT) kapatılacağı yönündeki iddiaları, TBMM'ye sunduğu soru önergesi ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a sordu.

Temel tarafından verilen önergenin gerekçesinde, "Doğan Medya Grubu bünyesinde faaliyet yürüten Yayın Satış Pazarlama ve Dağıtım A.Ş.’yi (YAYSAT) kapatma kararı aldığı geçtiğimiz günlerde basına yansıdı. 324 çalışanı bulunan YAYSAT’ın Kasım ayı sonunda kapatılacağı belirtilmektedir. YAYSAT’ın faaliyetlerini tamamen durdurması durumunda Türkiye’de sektörün tek dağıtıcı Turkuvaz Medya Grubu olacak. AKP’ye yakınlığı ile bilinen Sabah ve Atv’nin de içinde bulunduğu Turkuvaz Medya Grubu’nun başında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak bulunmaktadır. Türkiye’deki gazete bayilerinde yer almak isteyen bütün yayın organları, Turkuvaz Medya Grubu ile anlaşmak zorunda kalacak" denildi.

Yukarıdaki gerekçeleri sunan Temel, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu soruları sordu:

"*Bugün Turkuvaz Medya Grubu dağıtım piyasasının ne kadarına hakimdir? 

*Dağıtım şirketlerinin çalıştığı kaç gazete bayisi bulunmaktadır?

*Dağıtım sektörünün Turkuvaz Medya Grubu’nun tekelinde bulunacak olması ile birlikte yaşanacak olan haksız rekabetin önlenmesi için ne gibi tedbirler alınacaktır?

*4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkındaki Kanun’un 6. Maddesi: "hakim durumun kötüye kullanılması durumunda yaptırımdan" bahsetmektedir. Böyle bir durum yaşandığında ne gibi bir önlem almayı planlamaktasınız?

*Dağıtım şirketlerinin, dağıtımı sağlıklı bir şekilde ve hangi kurallara göre yapıldığını denetleyebilecek bir mekanizma bulunmakta mıdır?

*Turkuvaz Medya Grubun’nun başında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı olan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak bulunmaktadır. Bu durumda muhalif basının dağıtımı konusunda şeffaf ve etik çalışma prensiplerine uyulacak mıdır?"

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.