Sınırda kaderlerine terk edildiler

Hakkari’nin Şemdinli ilçesine bağlı Gelişen Köyü Mordağ Mezrası sakinleri: “Allah rızkımızı veriyor, yeter ki üzerimize top ve kurşunlar yağmasın”

ERKAN ÇAPRAZ  / YÜKSEKOVA HABER (Özel Haber)

ŞEMDİNLİ - İran ve Irak’a sınırı bulunan Hakkari’nin Şemdinli ilçesine bağlı sınır köyleri devletten yeterince hizmet alamamaktan şikayetçi. Irak sınırında bulunan Gelişen Köyü Mordağ (Dêrkê) Mezrası da bu köylerden biri. 30 hane ve yaklaşık 360 nüfusu bulunan mezra sorunlarla boğuşuyor.

İlçeye 70 kilometre mesafede bulunan mezranın yaklaşık 18 kilometrelik yolu çamurlu ve oldukça bozuk. Su sorununa çözüm olarak yapılan su deposu işi yarıda kalan köyde su sorununun dışında elektrik ve iletişim hatları sorunu da mevcut.

mordag3.jpg

KÖY TARANDI, TOP İSABET ETTİ

Yüksekova Haber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erkan Çapraz'a sorunlarını anlatan köy sakinlerinden Kemal Duyan merkezden 70 kilometre uzakta ve sınırın tam sıfır noktasında ölüm kalım mücadelesi verdiklerini belirterek, “Geçen yıl su köyümüze içme suyu yapımı işini alan firma işi yarıda bırakarak gitti. Köyde telefon şebekeleri çekmiyor. Köye kurulan elektrik trafosu 10 eve yetecek kapasitede ama köyde 30 ev var. Köyümüzde yol, su, elektrik, sağlık ve buna benzer birçok sorun var. Bizler de bu ülkeye ait nüfus cüzdanlarını ceplerimizde taşıyoruz. Bu ülkenin belki de hizmetlerden en mahrum vatandaşlarıyız. Hizmetleri bir yana bırakın birkaç yıl önce köyümüz kobra helikopterlerce tarandı. Yaklaşık 20 gün önce yine sınırdaki top atışlarından da nasibimizi aldık ve atılan toplardan biri köyümüze isabet etti. Allahtan evlere değil de bir ahırın yanına düştü.”dedi.

mordag7.jpgALLAH RIZKIMIZI VERİYOR, YETER Kİ BAŞIMIZA TOP VE KURŞUNLAR YAĞMASIN!

Devletten sadece bir insan olarak sağlaması gereken hizmetleri sağlamasını istediklerini belirten Duyan, “Devlet bize bahsini ettiğim hizmetleri sağlasa da sağlamasa da bizler burada yaşamaya mecburuz. Buralar bizim topraklarımız. 1994’te boşalttığımız köyümüze 2006 yılında tekrar geri döndük. Biz bu topraklarda doğduk ve ancak bu topraklara gömülerek yok oluruz. Her şeye rağmen Allah bize rızkımızı veriyor yeter ki başımıza top ve kurşunlar yağmasın.”dedi.

EVDE TOP VE SİLAH, OKULDA KAYA PARÇALARI!

Köye geri dönüşler kapsamında 2006 yılında geri dönen köylülere okul 2 yıl aradan sonra yapılmış. 2008 yılında yapılan prefabrik okul, toprak kayması nedeniyle dağdan kopan kaya parçalarının hedefi halinde. Çoğu zaman ders sırasında büyük bir gürültü ile okuldan fırladıklarını belirten çocuklar gece evlerinde top ve silah sesleri ile okulda ise okullarına çarpan dev kaya parçalarının gürültüsü ile yaşadıklarını belirterek çok korktuklarını söylediler.

mordag4.jpg

SIFIR İMKÂNLA YGS’YE HAZIRLIK

Günde 4 saatini okul yolunda geçirdiğini belirten 9. sınıf öğrencisi Necat Duyan, “Köyümüze tam 40 kilometre uzaklıkta bulunan Derecik Lisesi’nde eğitim görüyorum. Köyden okula gidiş 2 dönüş de 2 olmak üzere 4 saatim yolda geçiyor. Sabahın çok erken saatlerinde gidip akşam geç saatlerde dönüyorum. Çamurlu, karlı ve çoğu zaman da kapalı yollardan geçmek var bir de İstanbul’da eğitim standardı çok yüksek olan okullarda zahmetsizce okumak var. Ne yazık ki o öğrencilerle aynı sınava tabi tutuluyorum.”diyor.

12 mezra ile birlikte aynı muhtarlığa bağlı olan mezrada üniversiteye hazırlanan Nihat ve Nezir Duyan isimli öğrenciler de aynı sıkıntıyı yaşıyor. Sınırın sıfır noktasında sıfır imkânlarla hazırlanıyorlar sınavlara.

mordag8.jpg

mordag6.jpg

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum