Sıcağa karşı her ülkede farklı çözüm

Sıcağa karşı her ülkede farklı çözüm

Kuzey yarımküre, 'cehennem sıcakları'yla nasıl baş ediyor? Hangi ülkede hangi çözümler geliştirildi?

Sıcak hava sadece Türkiye’yi değil, kuzey yarım kürede çok sayıda ülkeyi etkisi altına almış durumda.

Güney Kore’den Almanya’ya, aşırı sıcaklardan bunalanlar kendi kültürlerine özgü çözümler üretiyor.

Berlin’de insanlar, süpermarketlerin soğuk hava depolarında iki dakika geçirmek için 3 euro ödüyor; Japonlar meyve turşusu ile serinliyor…

İşte bir dizi ülkenin cehennem sıcaklarına karşı kendine özgü önlemleri:

MÜZELERİN ZİYARETÇİ SAYISI ARTTI!

Hava sıcaklıklarının günlerdir 30 derecenin üzerinde seyrettiği Almanya’da serinlemek için gidilen yerler yaratıcı bir yelpaze sunuyor. Bu yerlerden biri, klimaları nedeniyle müzeler… The Guardian’ın haberine göre, Berlin’den Nuremberg’e, ülke çapındaki müzeler ziyaretçi sayısının arttığı verisini paylaştı.

SOĞUK HAVA DEPOSUNUN İKİ DAKİKASI 3 EURO

Batıdaki Hesse eyaletindeki bir süpermarket ise müşterilerine soğuk hava deposunda iki dakika geçirme hizmeti sunuyor; her iki dakikalık soğuk hava deposu ziyareti için 3 euro ücret ödüyor. Friedberg kentindeki marketin yöneticisi Lars Koch, “Burada hava günlerdir 37 derece. Bu yaptığımız bazılarının iddia ettiği gibi bir pazarlama stratejisi değil ve beni zengin etmeyecek. Bu, ciddi bir teklif. Ve şu ana kadar gayet de fazla sayıda insan bunu yaptı” dedi.

HAVUZLARA POLİS ÇAĞRILDI!

Berlin’de ise insanlar havuzlara sığmadı. Bazı kamusal havuzlar aşırı kalabalık nedeniyle çok sayıda müşteriyi geri çevirmek zorunda kalınca isyan çıkmaması için polis çağrıldı. Berlin’de Angiyok isimli bir gece kulübü de, sekiz heykeltıraşa 60 tonluk buzdan heykel yaptırdı. Parayı ödeyenleri -10 dereceye götüren bu ortamda, çok üşüyenlere kalın ceketler bile veriliyor…

BUZLU YELEK, AVM, EVE SİPARİŞ…

Son 111 yılın en yüksek sıcaklıklarının kaydedildiği ve bu hafta aşırı sıcaklardan 28 kişinin hayatını kaybettiği Güney Kore’de, klimalı AVM’lerin ziyaretçi sayısı yüzde 20 oranında arttı. Hava sıcaklığının zaman zaman 40 derecenin üzerine çıktığı ülkede, eve servis yapan restoranlar da yoğun. Zira alışveriş yapmak için klimalı evlerinden çıkmayan çok sayıda Güney Korelinin eve yemek sipariş ettiği belirtiliyor. Ülkede buzlu yelek, soğutucu jel ve pilli vantilatör satışları da tavan yapmış durumda.

KUZEY KORE’DE KÖPEK ETİ SATIŞI ARTTI

Sınırın öbür yakasındaki Kuzey Kore’de ise aynı miktarda elektrik tüketmek mümkün değil… Haberlere göre halk, birçok binada klimaların çalışmaması nedeniyle serinlemek için nehir ve baraj göllerine akın ediyor. Dayanıklılığı artırdığı düşüncesiyle geleneksel olarak sıcak günlerde tüketilen köpek etine rağbetin de arttığı belirtiliyor.

JAPONLAR MEYVE TURŞUSUNA SARILDI

Japonlar ise kendilerini meyve turşusuna vermiş durumda. ‘Umeboshi’ adıyla bilinen, epey de tuzlu olan erik turşusu, Japonya’da yaz mevsiminin popüler yiyeceklerinden. Zira terle kaybedilen tuzun bu şekilde yerine konduğu düşünülüyor. Bu yaz ise umeboshi satışları fırlamış durumda. Ülkenin Wakayama bölgesinin en büyük umeboshi üretiminin yapıldığı bir fabrikanın verilerine göre, siparişler en az yüzde 50 oranında arttı. Hava sıcaklığının dün 37 dereceye çıktığı Tokyo’da, kamusal alanlara soğuk buharlı vantilatörler yerleştirildi. Birçok Japon da sokakta, alınlarına soğutucu mini-yastıklar takarak gezerken görüntülendi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.