Semercilik mesleği yok oluyor: 'Baba mesleğimi kendi çocuğuma öğretemiyorum

Semercilik mesleği yok oluyor: 'Baba mesleğimi kendi çocuğuma öğretemiyorum

Ermenilerin el sanatı olarak bilinen semercilik, yok olmaya yüz tuttu.

Ermeni ustaların yanında işi öğrenen birçok semerci ustasının yaşama veda etmesinden sonra bu mesleği yapanların sayısı da gün geçtikçe azalıyor. Semerciliğin eskisi kadar verimli olmaması ve gelecek kaygısı, yeni ustaların yetişmesinin önünde bir engel olarak duruyor.

Elazığ'da 20 yıldır semer yapımıyla uğraşan 37 yaşındaki Palancı Cengiz Karatay, semerciliğin gün geçtikçe yok olduğunu ve bunun en büyük sebeplerinden birinin de devletin Ermeni el sanatı olarak bilinen semerciliği el sanatı olarak görmemesi olduğunu belirtti. Karatay "Devletin bu mesleğe destek vermesi gerekiyor. Bu benim babamın ve dedemin de mesleğiydi. Dedemin ustası da Ermeni Bohoz olarak bilinirdi. Bizim mesleğin gerçek sahipleri Ermenilerdir. Babam ve dedem, bu işi Ermeni Bohoz Usta'nın yanında öğrenmişler. Ben de bu mesleği babamın yanında öğrendim. Yaklaşık 20 yıldır bu mesleği yapıyorum. Önceleri işimiz çok iyiydi. Bölgede semer ustaları olmasına rağmen doğudan, güneydoğudan insanlar gelip semer alıyorlardı. Şimdi ise mesleğimiz gittikçe yok oluyor. Bunun en büyük sebeplerinden biri mesleğimizin geleceği olmaması ve bizlere hiçbir desteğin verilmemesi" diye konuştu.

'Mesleğimiz el emeği ve göz nuru isteyen bir iş'

Karatay, mesleğinin kolay olmadığını vurgulayarak, "Bizim işimiz el emeği göz nuru isteyen bir iş iğne devamlı elimde bütün gün bilek gücüyle palan dikiyorum. Bir tane semerin yapımı 2 gün sürüyor. İğneyi sabahtan akşama kadar kullanmam el içlerimi yara ediyor. Daha önceleri palan yapımında kullanılan keçeyi birçok yer de bulabiliyorduk. Şimdi ise bulmakta çok zorlanıyoruz sadece belli bölgelerde bulabiliyoruz. Yaptığı semerleri ise genellikle Şırnak, Tunceli, Diyarbakır, Adıyaman tarafına satıyorum" dedi. Karatay, ayrıca semer dışında son yıllarda cafeler de kullanılan şark köşeleri için minder diktirmek için yanlarına geldiklerini bununda kendileri için yan gelir olduğunu belirtti.

'Baba mesleğimi kendi çocuğuma öğretemiyorum'

Karatay, yaptığı işin baba mesleği olmasından kaynaklı çocuğuna öğretmeyi çok istediğini ama mesleğinin geleceğinin olmaması ve bir kaç yıl sonra tamamen bu işin biteceği korkusuyla kendi çocuğuna öğretmediğini belirtti. Karatay, "Devlet semerciliği yok olmaya yüz tutmuş bir el sanatı olarak görüp destek çıkmalı ki, bizler de kendi çocuklarımıza veya yeni yetişen gençlere bu mesleği gönül rahatlığıyla öğretelim" dedi.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.