Şemdinli'de berivanların zorlu yaşamı

Şemdinli'de berivanların zorlu yaşamı

Şemdinli'nin Kayalar köyü Seçkin mezrasındaki berivanlar, yaylalardaki hayvanlarını sağarak aile bütçesine katkı sunuyor.

Ecevit Bay'ın haberi

İlçeye yaklaşık 30 kilometre mesafedeki Kayalar köyü, Seçkin mezrasından sabah saatlerinde yaya olarak yaylaların yolunu tutan berivanlar, 2 saatlik yolculuğun ardından koyunların bulunduğu bölgeye ulaşıyor.

Burada hazırlıklarını tamamlayan kadınlar, tel örgülerle oluşturulan alanda yüzlerce koyun ve keçiyi sağıyor.

Sütlerin doldurulduğu bidonları yoğun çabayla köye taşıyan berivanlar, sütten yaptıkları peynir, yoğurt, tereyağı ve kaymağı satarak kazanç sağlıyor.

Her sabah saat 07.30'da yaylaya gittiklerini belirten Cazi Yılmaz, "Biz kadınlar erken kalkıyoruz, çünkü yaylaya çıkmadan önce ev işlerimizi yapmamız gerekir. Ev işlerini yaptıktan sonra saat 07.30 gibi yaylaya gidiyoruz. Buraya koyun sağmaya geliyoruz. Yaklaşık bin 100 koyunumuz var. Sağdığımız sütü de peynir yapıyoruz ve kışın satıyoruz. Biz burada yaklaşık 20 kişiyiz. Biz buraya geldiğimizde hepimiz koyunlarımızı tanıyoruz. 20 kadın olarak bin 100 koyunu sağarak toplam 400 kilo süt elde ediyoruz" dedi.

1-20200618160855.jpg

2-942.jpg

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.