Sat Göllerine çıkan yaklaşık 200 kişi 4 gün boyunca kamp kurdu

Sat Göllerine çıkan yaklaşık 200 kişi 4 gün boyunca kamp kurdu

Hakkari’nin Yüksekova ilçesindeki Cilo dağlarının doruklarında bulunan ve yıllardır yasaklı bölge olduğu için çıkılamayan Sat Göllerine çıkan yaklaşık 200 kişi 4 gün boyunca kamp kurdu.

YÜKSEKOVA - Yıllardır yasaklı olduğu için çıkamadıkları ve çözüm süreci nedeniyle bu yıl yasak bölge ilan edilmeyen, Cilo dağlarının doruklarındaki sirk göllerine çıkan vatandaşlar 4 gün kurdukları kampta doyasıya eğlendi.

haberinfotograflari.gif

1995 yılında bölgedeki olaylar nedeniyle boşaltılan İkiyaka (Sat) köyü sakinleri köylerinin yakınlarında bulunan Sat Göllerine çıkarak yıllardır yaşadıkları yerlere duydukları özlemi giderdiler. Doğal güzelliği insanı büyüleyen göllerin etrafında çadır kuran köy sakinleri 4 gün boyunca çeşitli etkinlikler yaparak gönüllerince eğlendi.

haberingoruntuleri.gif

‘BARIŞ SÜRECİNİN DEVAM ETMESİNİ İSTİYORUZ”

Köy sakinlerinden Cebrail Durmuş, “1995 yılında köyümüzü boşaltıp Yüksekova’ya gittik. Bugün buraya geldik çok şükür. Buralar bizim yaylalarımız, köylerimiz topraklarımız. Çok mutluyuz burada olduğumuz için. Barış sürecinin bu şekilde devam etmesini diliyoruz. Eğer buralara yol yapılırsa, köyümüzün yolu yapılırsa köyümüze döneriz.”dedi.

“BURASI BİZİM MARMARİS’İMİZ, BODRUM’UMUZ, ÇEŞME’MİZ”

Yaylada düzenlenen şenliğe katılan İpek Mahallesi Muhtarı Murat Balin, 18 yıl aradan sonra yaylalarını ve sat göllerini görmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, “Bu sürecin bize en büyük yararı köylerimizi, yaylalarımızı bu şekilde ziyaret etmekti. Ramazan Bayramında çifte bayram yaşadık. Bu en büyük isteğimizdi, özlemimizdi. 4 gün boyunca yakınlarımızla akrabalarımızla buradayız. Nasıl insanlar batı illerine tatil için gidiyorsa. Burası da bizim Marmaris’imiz, Antalya’mız, Bodrum’umuz, Çeşme’mizdir. Buradaki tüm güzellikleri insanlara göstermek istiyoruz. Bütün halkımızın buralara gelip bu güzellikleri görmelerini istiyoruz. Yüksekova’daki mülki amirlerden ve büyüklerimizden buraya yol ve elektrik getirmelerini istiyoruz. Buraya oteller yapılıp turizme açılabilir. Yol ve elektrik olursa insanlar buralara yatırım yapabilir. 1990’lı yıllarda buraya Avrupa’dan birçok turist geliyordu. Buraları merak ediyorlardı. O zaman nasıl turistler geliyorsa şimdi de gelmelerini istiyoruz.”dedi.

BUZUL GÖLÜNÜ PLAJA ÇEVİRDİLER

4 gün boyunca yaklaşık 3 bin rakımlı Sat Gölleri’nde kamp kuran köy sakinleri Kürtçe şarkılar eşliğinde halaylar çekti.

Öğlen saatlerinde Sat Göllerinde yüzen gençler 3 bin metre yükseklikteki sirk gölünü plaja çevirdi. Buzul sularıyla oluşan bu gibi gölette dakikalarca yüzen vatandaşlar, ‘yıllardır bu gölde yüzmenin özlemini yaşıyorduk. Sonunda yaptık, çok mutluyuz.”dedi.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum