Derecik’in sınır köylerinde neler oluyor?

Derecik’in sınır köylerinde neler oluyor?

Yeniden Refah Partisi Derecik İlçe Başkanı Reşit Ekinci, ilçeye bağlı Samanlı (Mavan) köyü Derindere (Çemekürk) mahallesi yakınında nöbet tutan bir uzman çavuşun köyün içerisine ateş açtığını iddia etti.

Derecik ilçesine bağlı Samanlı (Mavan) köyü sınırında 16 Nisan 2022 günü askerler tarafından açılan ateş sonucu 21 yaşındaki Tahsin Yalçın hayatını kaybetti. Yalçın yapılan otopsi işlemlerinin ardından Samanlı köyünde toprağa verilirken aradan geçen 3 güne rağmen resmi makamlarca olayla ilgili henüz herhangi bir açıklama yapılmadı.

Sınır kapısı yalan oldu

Irak sınırında bulunan Hakkari'nin Derecik ilçesinde her yıl benzer ölümler yaşanıyor. Sınırın iki tarafındaki köylerin tümü birbirleriyle akraba olmasına rağmen söz konusu bölgede sınır kapısı yok. Yurttaşlar zaman zaman kaçak yollarla karşı tarafa geçiyor. İlçede söz konusu kaçak geçişleri önlemek ve ilçe ekonomisine katkı sağalamak amacıyla 2011 yılından beri açılması planlanan sınır kapısı ise halen açılmış değil.

Sınırın öte tarafına kaçakçılık (ticaret), havyancılık veya akraba ziyareti için giden ilçe sakinleri her iki tarafta çeşitli engellemelerle karşılaşıyor, zaman zaman sınır ihlali yaptıkları gerekçesi veya dur ihtarına uymadıkları gerekçesiyle açılan ateşle hayatını kaybediyor veya yaralanıyorlar.

İHD: Hakkari'de son 6 yılda 13 kişi kolluk kuvvetlerince açılan ateşte hayatını kaybetti

İHD Hakkari Temsilciliği son 6 yılda Hakkari sınırları içerisinde en az 13 kişinin kolluk kuvvetlerince açılan ateş sonucu hayatını kaybettiğini açıkladı. ÖHD Hakkari Şubesi ise yaptığı açıklamada, “Tahsin Yalçın cinayetinin takipçisi olacağız. Hukuk önünde hesap sormak ve adalet sağlamak için gereken bütün çalışmaları yapacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız” açıklamasında bulundu.

HDP'li Dede Meclis'e taşıdı

HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede olayla ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından cevaplandırılması isteğiyle TBMM'ye soru önergesi sundu. Dede, "Devlet güçlerinin karıştığı hukuk dışı uygulamalar, orantısız güç kullanımı ve yurttaşlara yönelik hedef gözetilerek yapılan silahlı saldırılar kamuoyunda endişe ve paniğe neden olmaktadır. Yaşam hakkı, en önemli temel haklardan birisi ve hukuk devletinin de temel değeridir" açıklamasında bulundu. 

CHP İlçe Başkanı Erbek: Oysa çok şey istemiyor bu güzel gençler

CHP Derecik İlçe Başkanı Rıdvan Erbek olay günü sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Kendi askerimizin kurşunuyla gençlerimiz heba olup gidiyor. Oysa çok şey istemiyor bu güzel gençler. Huzur istiyorlar. İş istiyorlar, çalışmak istiyorlar, yaşamak istiyorlar. Evlenip düğün yapacaklar. Özgünüm çok özgünüm" ifadelerine yer verdi. 

Yeniden Refah İlçe Başkanı Ekinci: Uzman Çavuş hem bana hem köyümün içine ateş açtı

Öte yandan dün Yeniden Refah Partisi Derecik İlçe Başkanı Reşit Ekinci ikamet ettiği ilçeye bağlı Derindere (Çemekürk) mahallesine yakın bir noktada nöbet tutan bir askerin köye doğru ateş açtığını ve hakaretlerde bulunduğunu iddia etti. 

Sosyal Medya hesabından açıklama yapan Ekinci, "Dün Tahsin Yalçın kardeşimiz askeri kolluk kuvvetleri tarafından ateş açarak vuruldu ve bu gün 100 metre askerler olduğu bölgede Türkiye toprağında Recep Uzman çavuş piyade tarafından hem bana hem köyümün içine ateş açtı Recep Uzman çavuş hem kadınlarımıza hemde çocuklarımıza ve küyün içine ateş açarak hakaret ederek ve ismini bu şekilde öğrendim küyün içine bağırarak ismim Recep Uzman diyerek ve kimden şikayetçi olursanız olun böyle ifade etti ve köyünüz yasak olduğu bir yerdir gerekirse sizi hepinizi öldürürüm dedi hepinizi tarayıcam dedi bütün köy şahittir buna ve biz Derecik olarak 340 şehit vererek bu mu sizin bize gösterdiğiniz tepki yazıklar olsun sadece bu kadar diyorum" ifadelerine yer verdi.

Ekinci'nin iddiası ile ilgili de henüz İlçe Kaymakamlığı veya resmi makamlarca bir açıklama yapılmadı.

resit-ekinci.jpg

İlgili Haberler
Etiketler : , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.