HDP’li Dede, Bozdağ ve Soylu'ya 'Tahsin Yalçın'ı sordu

HDP’li Dede, Bozdağ ve Soylu'ya 'Tahsin Yalçın'ı sordu

HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, sınırda askerlerce açılan ateş sonucu hayatını kaybeden Tahsin Yalçın ile ilgili 2 bakanlığa soru önergesi sundu.

Hakkari Milletvekili Sait Dede, Derecik sınırında askerlerin açtığı ateş sonucu hayatını kaybeden Tahsin Yalçın'ı Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya sordu. 

Dede, Bozdağ ve Soylu tarafından yazılı olarak cevaplandırılması isteğiyle TBMM’ye soru önergesi sundu.

'Yaşam hakkı, en önemli temel haklardan birisi ve hukuk devletinin de temel değeridir'

Dede, soru önergesinin açıklama kısmında, 16 Nisan 2022 tarihinde, Tahsin Yalçın adlı yurttaşın Irak’ın Kürdistan Bölgesi’nden Derecik ilçesinde bulunan evine döndüğü sırada güvenlik kuvvetlerinin açtığı ateş sonucu yaşamını yitirdiğini belirterek, “Hakkâri ilinde 2016-2022 tarihleri arasında; silahsız, birçoğu çocuk yaşta olan 17 yurttaşımız güvenlik kuvvetlerinin açtığı ateş sonucu yaşamlarını yitirmiştir. Devlet güçlerinin karıştığı hukuk dışı uygulamalar, orantısız güç kullanımı ve yurttaşlara yönelik hedef gözetilerek yapılan silahlı saldırılar kamuoyunda endişe ve paniğe neden olmaktadır. Yaşam hakkı, en önemli temel haklardan birisi ve hukuk devletinin de temel değeridir. Bu bağlamda, yaşam hakkının korunması bakımından etkili bir hukuksal korumanın devletçe garanti edilmesi gerekmektedir. İnsan yaşamının devlet tarafından korunması yükümlülüğü, devletle organik bağ içinde olmayan, herhangi bir birey tarafından işlenen adam öldürmelerde olduğu gibi kamu görevlileri tarafından gerçekleştirilen öldürme fiilleri bakımından da geçerlidir. Ancak ne yazık ki bu kapsamda gerçekleştirilen öldürme ve yaralama olaylarında etkin ve tarafsız bir soruşturma ve kovuşturmanın yürütülmediği haklı algısı toplumda oluşmuştur” ifadelerine yer verdi.

Dede’nin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yönelttiği sorular:

  1. Tahsin Yalçın’ın öldürülmesi ile ilgili olarak soruşturma başlattınız mı?
  2. Tahsin Yalçın’a karşı güvenlik güçleri neden silah kullanmışlardır? Olaya karışan birlik pusu faaliyeti mi yürütüyordu? Yürütülüyorsa ne amaçla pusu kurulmuştu?
  3. Termal kamera marifetiyle silahsız olduğu çok net bir şekilde belli olabilecek Tahsin Yalçın’a neden doğrudan öldürme kastıyla ateş açılmıştır?
  4. Tahsin Yalçın’ın ölümüne sebep olan kişi ve kişiler halen görevde midir?
  5. Hakkâri ilinde güvenlik kuvvetleri mensuplarının faili olduğu öldürme ve yaralanma olaylarında etkin bir soruşturma yürütüldüğüne inanıyor musunuz?
  6. Sivil silahsız yurttaşlara ateş edilmesinin sebebi nedir? Hangi kanuna dayanılarak hedef gözetilerek doğrudan yurttaşlara öldürme kastı ile ateş edilmektedir?
  7. Neden sınır ihlallerinde pasaport kanununa muhalefetten işlem yapılmayıp, doğrudan ateşli silahla müdahale edilmektedir?
  8. Konusu suç teşkil eden emir, hiçbir suretle yerine getirilmez; yerine getiren kimse sorumluluktan kurtulamaz açık hükmüne rağmen kanunsuz emir veren askeri personelle ilgili adli veya idari soruşturma başlatılıyor mu?

Dede’nin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a yönelttiği sorular:

  1. Tahsin Yalçın’ın öldürülmesi ile ilgili olarak başlatılan soruşturma ne aşamadadır?
  2. Olayın fail veya faillerinin ifadeleri alınmış mıdır? Failler tutuklandı mı?
  3. 16 Nisan 2022 tarihinde Derecik İlçesinde gerçekleşen öldürme olayında, güvenlik kuvvetlerinin orantısız güç kullandığını düşünüyor musunuz?
  4. Son beş yılda Hakkâri ilinde faillerinin kamu görevlisi olduğu suçlarda cezalandırma oranı nedir? Etkin ve tarafsız bir soruşturma ve kovuşturma yapıldığını düşünüyor musunuz?
  5. Devlet adına ya da başka kutsallar adına yapılan ve konusu suç olan eylemlerle ilgili toplumda oluşan failler korunup kollanacak şeklindeki cezasızlık algısı hakkında ne düşünüyorsunuz? Kamuoyunun bu değerlendirmesi yanlış mıdır?

İlgili Haberler
Etiketler : , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.