Derecik'teki sınır kapısını ziyaret eden YÜTSO Başkanı Pınar: Karşı tarafta hiçbir çalışma yok

Sınır Kapısı ile ilgili Derecik’i ziyaret eden Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdurrahman Pınar: “Bizim tarafımızda yol çalışması yapılmış, konteynerlar hazır ama karşı tarafta bir çalışma yok” dedi.

Hakkari merkez ve ilçelerinde yaşayan yurttaşlar Türkiye ile Irak’ın Kürdistan Bölgesi arasındaki Umurlu Sınır Kapısının açılmasını istiyor. 2014 yılından bu yanana gündemde olan sınır kapısının açılması konusu tam bir muammaya döndü.

Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdurrahman Pınar, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Hakkari İl Başkanı Adnan Öveç ile birlikte Umurlu Sınır Kapısı ile ilgili Derecik ilçesini ziyaret ettiler. Daha önce Türkiye tarafında yapılan prefabrik yapıları inceleyen Pınar ve Öveç daha sonra ilçe esnafını ziyaret ederek talep ve sorunlarını dinledi.

‘Kapı açık görünüyor ama herhangi bir faaliyet yok’

Ziyaret sırasında Yüksekova Haber Portalı’na açıklamada bulunan Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdurrahman Pınar, “Bugün sınır kapısını ziyaret etme fırsatımız oldu. Bizim tarafımızda yol çalışması yapılmış, konteynerlar hazır ama karşı tarafta bir çalışma yok. Onunla ilgili de bir çalışma yapacağız. Gerekirse karşı tarafı sivil toplum kuruluşları olarak ziyaret edeceğiz. Irak tarafının da gerekli hazırlıkları yapmasını ve kapının açılmasını istiyoruz, çünkü bu kapı açılırsa hem sınırın diğer tarafı hem de Hakkari bölgesi ekonomik açıdan büyük fayda görecektir. En azından ilk etapta yolcu geçişlerine izin verilmesi gerekiyor. 2011 yılında bakanlar kurulu kararı ile bu kapı açık görünüyor ama herhangi bir faaliyet yok” dedi.

‘Derecik’teki Sınır Kapısı’nın biran önce faaliyete geçmesi lazım’

Sınır kapısının açılması için Eylül 2021’de Ticaret Bakanı ile birlikte Irak’a yaptıkları ziyarette de konuyu gündeme getirdiklerini belirten MÜSİAD İl Başkanı Adnan Öveç, “2013 öncesinde Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı ikinci ülkeydi Irak. Derecik Sınır Kapısı açıldığında hedefimiz ihracat oranının yükselmesidir. Bunun yanında Esendere ve Üzümcü sınır kapılarının potansiyellerinin arttırılması gerekiyor” dedi.

Irak’ın Kürdistan Bölgesi’nde yaşayan insanlarla akrabalık ilişkilerinin bulunduğunu belirten Öveç, “Derecik bu anlamda diğer sınır kapılarından daha önemli bir kapıdır. Derecik’teki Sınır Kapısı’nın biran önce faaliyete geçmesi lazım” dedi.

‘Açılıp açılmayacağını bilmiyoruz’

Derecik’te bulunan esnaflar ise sınır kapısı ile ilgili sadece duyumlara sahip olduklarını belirterek, “Açılıp açılmayacağını daha bilmiyoruz. Bu konuda net bir şey yok. Kapı ile ilgili bir bilgimiz yok. Kapının şuan herşeyi tamam görünüyor. Kapının biran önce açılmasını istiyor” diyor.

İlçe sakinleri de yıllardır söz verilen sınır kapısının biran önce açılmasını bekliyor.

 Yüksekova Haber
Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum