Samancıların yükü ağır

Samancıların yükü ağır

Sıcak havada, toz ve dumanın içinde samana dönüştürülen hububat saplarını önce torbalara sonra kamyonlara yükleyen işçiler, ağır çalışma koşullarında mesai yapıyor.

Çiftçiler hasat döneminin gelmesiyle birlikte tarlalarına ektikleri ürünleri toplamaya başladı. Hasat dönemiyle birlikte başlayıp bir diğer mesai ise, saman mesaisi.

Hasadın toplanması ile tarlada kalan saplar, balya makinesiyle dikdörtgen şeklinde bağlanıp, depolara taşınıyor.

Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde aşırı sıcak hava ve tozlu ortamda çalışan saman işçileri, yüzlerine bağladıkları bezlerle gece saat 01.00’de çalışmaya başlayıp, sıcaklığın arttığı öğlen saatine kadar mesaide. Önce büyük çuvallara istiflenen samanlar daha sonra kamyonlara yükleniyor. 

12 saatlik bu zorlu emeklerinin karşılığında işçilerin aldığı ücret ise 150 ile 200 TL arasında.

s1-156.jpg

'SICAK HAVADA PERİŞAN OLUYURUZ'

İşçilerden Ferdal Erdoğuş, yaptıkları bu zorlu işe dair şunları dile getirdi. “Toz ve dumanı yoğun bir iş. Bir de sıcağı çok zor. Çok sıcak bir havada çalıştığımız için perişan oluyoruz. Kamyondan kamyona değişiyor, iş saatimiz ve aldığımız para. 3 saatte çuval dolduruyoruz, daha sonra yüklüyoruz” 

EMEKLERİNİN KARŞILIĞI ALAMAMAKTAN ŞİKAYETÇİ

İşçilerden Sabahattin Bars de, işin zorluğundan öte emeklerinin karşılığını alamamaktan şikayetçi. 7 çocuk babası Bars, saman işinde çalışmak için gece saatlerinde ilçe girişinde bulunan bir kahvede beklediklerini, oradan çağrılmaları üzerine işe gittiklerini belirtti. Bars, yaptıkların işin tehlikelerini “Çok zahmetli bir iş olmasının yanı sıra tehlikesi de var. Yaz aylarında Serhat bölgesindeki duruma göre bu iş sürüyor. Kamyon devriliyor bazen, ipler kopup arkadaşlarımızın yüzüne geliyor. Birçok arkadaşımız yaralanıyor” sözleriyle dile getirdi.

İnşaat işi bulamadığı zaman saman işi yaparak geçinmeye çalıştıklarını söyleyen Selahattin Özkaya ise, tarımın merkezi olan Bismil’de tarımsal faaliyetlerin istenildiği gibi olmadığını söyledi. Özkaya, samanın tonuna göre iş aldıklarını ve ücretinin de buna göre verildiğini söyledi. 

ALDIKLARI PARA MAZOTA GİDİYOR

Yükledikleri samanları Kars, Van, Ardahan ve Ağrı gibi illere götürdüklerini belirten kamyon sahibi Serdar Aydın ise bozuk yolların yanı sıra mazot fiyatından şikayetçi.

s2-123.jpg

s3-079.jpg

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.