Sağda 4 partili ittifak var ama seçime giremiyor!

Sağda 4 partili ittifak var ama seçime giremiyor!

Dört sağ partiden ittifak açıklaması geldi ancak seçime katılma hakları yok.

Anavatan Partisi, Doğru Yol Partisi, Hak ve Adalet Partisi ile Adalet Partisi ittifak oluşturduklarını açıkladı. Ancak mevcut düzenlemeye göre bu partiler seçime katılma yeterliliğine sahip olmadığı için ne kurulacak bir ittifakın üyesi ne de destekleyicisi parti olabilirler.

Meclis’e sunulan teklif siyasi partilerin seçimlere ittifak yaparak girmesinin yolunu açıyor. Teklifte seçime girme yeterliliğine sahip partilerle ilgili yeni bir düzenleme yok. Bu nedenle getirilecek yeni düzenleme de YSK’nın 2018 yılı başında açıkladığı seçime girme yeterliliğine sahip 9 partiyi kapsıyor. Seçim kararı alındıktan sonra bu liste yenilenecek ama şu an bu partiler alfabetik sıraya göre, AK Parti, Bağımsız Türkiye Partisi, BBP, CHP, Demokrat Parti, HDP, MHP, Saadet Partisi ve Vatan Partisi.

Getirilen teklife göre bir siyasi partinin bir başka siyasi partiyi desteklemesinin önünde de engel yok. Ama bu desteğin milletvekili listelerinde bir pazarlığa dönüşmesi için destekleyen partinin seçime girme yeterliliğine sahip olup, YSK’ya seçime girmeyeceğini beyan etmesi gerekiyor. Ayrıca destek kararı alan partinin üyesinin desteklenen partiden milletvekili adayı olarak gösterilmesi için de hem kendisinin hem de partinin onay vermiş olması gerekecek. Bu durumda bir diğer partiyi destekleme kararı alacak parti sayısı da seçim öncesi açıklanan listede bir değişiklik olmazsa 9’u geçmeyecek.

Doğru Yol Partisi, 1 Kasım 2017 seçimlerinde yurt içinden 13 bin 674, yurt dışından 455 oy almıştı. 1 Kasım seçimlerinde yer almayan Hak ve Adalet Partisi’ne ise 7 Haziran 2015 tarihinde yapılan genel seçimde Türkiye’den 5112 yurt dışından 595 oy çıkmıştı. Anavatan Partisi ile Adalet Partisi ise 2015’teki iki genel seçime de katılmamıştı.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.