Piyasalarda hava negatif: Ambargo fiyatlanıyor

Piyasalarda hava negatif: Ambargo fiyatlanıyor

Küresel piyasalar, petrol ve gıda fiyatı baskılarının belirginleşmesiyle negatif seyrediyor. Emtia fiyatlarında rekor üstüne rekor kırılıyor. Gram altın kritik barajı aştı.

Rusya'ya yönelik 'ekonomik savaş', küresel piyasaları da derinden etkiliyor. Artan enflasyonist kaygılarla Asya borsalarında yüzde 3'ü aşan, ABD ve Avrupa endeks vadeli kontratlarında ise yüzde 1,5'e yakın düşüş oldu.  Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftaya yüzde 0,43 azalışla 1.982 puandan başladı.

ABD'den gelen Rusya petrolüne ambargo hazırlığı açıklaması Brent petrolün varil fiyatının 130 dolarla, Temmuz 2008'den bu yana en yüksek seviyeyi görmesine neden oldu.

Savaş ve yaptırımların etkileri nedeniyle merkez bankalarının faiz artırımı planları da büyük ölçüde rafa kalktı. ABD Merkez Bankası (Fed), mart ayında beklentinin altında 25 baz puan faiz artışı yapmaya hazırlanırken, yıl içinde toplamda 8 faiz artışı beklentisi ise artık çok zor görünüyor. Faiz artışının, piyasadan para çekeceği için istihdamı olumsuz etkileyebileceği belirtiliyor.

Başta petrol ve buğday olmak üzere yükselen emtia fiyatları, enflasyon kaynaklı endişeleri de artırdı. Yeni rekor seviyeye çıkan bakır fiyatları ton başına 10 bin 835 doları gördü. Uzmanlara göre bakır fiyatı 12 bin doları görebilir. Rusya'nın bakır üretimi, küresel üretimin yaklaşık yüzde 3,3'ünü oluşturuyor.

Alüminyum da rekor kıran emtialar arasında. Alüminyumda fiyat 4 bin dolara ulaştı. Alüminyumun yanında paladyumda da rekor görüldü.

Nikel fiyatlarında ise yüzde 16'lık artışla 33 bin doların üzeri test edildi. Böylelikle nikel fiyatlarında da 2008'den bu yana en yüksek seviye görüldü.

Kömür fiyatları tedarik endişeleriyle yeni rekor seviyesine ulaştı. Asya’da Newcastle kömürü yüzde 35 artarak ton başına 353,75 dolara yükseldi. Haziran vadeli kargo ton başına 415 dolardan işlem gördü.

İstanbul serbest piyasada dolar 14,29, euro ise15,56 liradan güne başladı. 

Cuma günkü kapanışta doların satış fiyatı 14,26 lira, euronun satış fiyatı ise 15,58 lira olmuştu.

Altın fiyatları ise haftaya ortalama yüzde 1,3 artışla başladı. 900 lira barajını aşan gram altın 911 liradan, çeyrek altın 1465 liradan satılıyor. 

Altının ons fiyatı 1983 dolara ulaştı.

Güvenli liman olarak görülen altın fiyatlarındaki artışta, Rusya'ya yönelik yaptırımlar ve petrol ambargosu hazırlığı önemli rol oynuyor. 

Kripto para birimi Bitcoin düne göre 243 dolar kayıpla 38 bin 164 dolardan işlem görüyor.

Ethereum ise 12 dolarlık kayıpla 2 bin 538 dolardan haftaya başladı.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.