ORC Araştırma: "Millet İttifakı 14,1 puan önde, Ak Parti yüzde 30'un altına indi"

ORC Araştırma: "Millet İttifakı 14,1 puan önde, Ak Parti yüzde 30'un altına indi"

Erdoğan ve hükümetinin deprem öncesi ve sonrasındaki siyasi ve idari başarısızlıklarının faturası belirmeye başladı. ORC Araştırma, depremin ardından Millet İttifakı 14,1 puan öne geçerken Ak Parti'nin yüzde 30'un altına düştüğünü açıkladı.

ORC Araştırma Genel Müdürü Mehmet Pösteki'nin Diken'e verdiği bilgilere göre, son anketleri Kılıçdaroğlu'nun ilk turda seçileceğini ve Ak Part'nin  TBMM'deki çoğunluğunu kaybedeceğini gösteriyor. 

Ocak'tan Mart'a Kılıçdaroğlu 15 puan ilerledi

Pösteki'ye göre Ocak'tan bu yana Kılıçdaroğlu desteğini 15 puan arttırdı. Bunun nedeni kriz sonrası oluşan 'Türkiye ittifakı' görüntüsü.

ORC yöneticisi, depremden sonra güç kaybeden Ak Parti'nin Meclis'teki çoğunluğu da kaybedeceğini düşünüyor.

ORC, Millet İttifakının İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in Kılıçdaroğlu'nun adaylığına karşı çıkışı sonrasında geçirdiği kriz henüz sürerken 4-6 Mart arasında 28 ilde 1850 katılımcıyla Erdoğan ve Kılıçdaroğlu'nun yarışacakları seçimde Kemal Kılıçdaroğlu'nun Tayyip Erdoğan'ı 13 puan farkla yeneceğini ölçümlemişti. 

Oysa aynı şirketin Ocak anketinde Kılıçdaroğlu, Erdoğan'a karşı olası adaylar arasında Erdoğan'ın gerisinde kalan tek lider olarak görünüyordu. Bu dönemde Kılıçdaroğlu'nun desteği yüzde 41,8 iken, Erdoğan yüzde 42,5'teydi, katılanların yüzde 15,7'si de kararsızdı. 

ORC'nin 2018 seçim tahmini gerçek sonuca çok yakındı 

ORC 2018 Cumhurbaşkanlığı seçimlerini Tayyip Erdoğan'ın yüzde 52,7 ile alacağını öngörmüş, Erdoğan yüzde 52,6 almıştı. Cumhur İttifakı'nın yüzde 54,7 ile TBMM'ye gireceğini öngörmüş, sonuç yüzde 53,7 olmuştu. ORC'nin diğer tahminlerinin de sonuçlarla çok yakın olduğu görülmüştü.

Pösteki: 6'lı Masa krizi dağıtmaktan çok birleştirdi

Diken'den Anıl Can Tuncer'in sorularını yanıtlayan ORC Araştırma Genel Müdürü Mehmet Pösteki, Kılıçdaroğlu'ndaki yükselişi kriz sonrası oluşan "Türkiye ittifakı" görüntüsüyle ilişkilendiriyor.

Pösteki, "Masa krizi çıkar çıkmaz biz çalışmayı yapmaya başladık" diyor.  "Bu kriz aslında dağıtıcı olmaktan çıkıp tabanda birleştirici bir unsur oldu.Kemal Kılıçdaroğlu'nun etrafında toplanılması ve İYİ Parti'nin masaya yeniden dahil olması bir Türkiye ittifakı görünümü çizdi. Bu yüzden de oy oranları buna göre şekillendi."

Pösteki kriz sonrasında Yavaş ve İmamoğlu'nun da Kılıçdaroğlu etrafında kenetlendiğini gören, önceden iki belediye başkanından birine yönelmiş seçmenlerin, "tüm liderlerin Kılıçdaroğlu'na desteğiyle birlikte tam bir mutabakat görünce memnun oldu[ğunu]" belirtiyor: "İşin özü budur aslında."

"Kılıçdaroğlu ilk turda seçimi alıyor"

ORC yöneticisi, yaptıkları ölçümlere göre "Millet İttifakının adayı Kılıçdaroğlu['nun] ilk turda seçimi al[dığını]" söylüyor ve uyarıyor: "Ama bu işler kampanya meselesi. Ortada bir ittifak var. Bu süreçte bileşenlerin yapacağı bir hata herkesi etkiler."

"Ak Parti depremden sonra düştü" 

Pösteki, beş aydır çıkışta olduğunu söylediği Ak Parti'nin deprem sonrası düşüşe geçtiğini söyledi: "Depremden sonra [...] 1,5 puanlık bir düşüş var. Yüzde 30'un üzerine çıkmıştı ama yine geriledi. Bu seviye Ak Parti için psikolojik bir eşiktir [...] Önümüzdeki aylarda bu oran daha da düşebilir."

Ak Parti TBMM'de de çoğunluğu kaybedecek 

Seçimlerde ortak listelerin hazırlanmasının önemine değinen Pösteki, Ak Parti'nin Meclis'te de çoğunluğu yitireceği görüşünde: "Seçmenlerin genel, yerel veya cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki tercihleri farklılık gösterebiliyor. Örneğin bir insan Ak Parti'ye verip farklı bir isme cumhurbaşkanlığında oy verebilir. Bu yüzden ortak listeler çok önemli. Ak Parti ve MHP de birçok ilde ortak listeyle seçime girecek. Muhalefet de buna hazırlanmalı. Meclis üstünlüğü de en az cumhurbaşkanlığı kadar çok önemli. Meclis üstünlüğünün millet ittifakında olacağını öngörüyoruz. İktidarın Meclis'te çoğunluğu kaybettiği net bir şekilde görülüyor. Bu iktidar açışından çok düzeltilemeyecek bir durum."

"HDP seçimi ilk turda bitirilmesinde kilit 

HDP'nin Kılıçdaroğlu'na desteğinin seçimin ilk turda bitmesini sağlayacak önemli faktörlerden birisi olacağını öngörüyor. İttifakın büyüyeceğini düşünen Pösteki'ye göre önümüzdeki günlerde Muharrem İnce'yle ilgili de "sürprizler" olabilir.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum