Oluç: Yerel seçimlerde Kürt halkı bir kez daha tokat atacak!

Oluç: Yerel seçimlerde Kürt halkı bir kez daha tokat atacak!

Kayyumları savunan Ak Parti’lilere tepki gösteren HEDEP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, “Kürt halkı iradesini bir kez daha gösterecek ve sizin yerel demokrasiyi yıkan bu anlayışınıza bir tokat daha atacak; bunu da göreceksiniz” dedi.

Meclis Genel Kurulu’nda, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin  (HEDEP) Wan’a atanan kayyumların yol açtığı zararların araştırılmasına ilişkin verdiği önergesi görüşüldü.

10 MİLYAR LİRA

Bu önerge bağlamında söz alan HEDEP Wan Milletvekili Zulküf Uçar, “Kürt halkının siyasi iradesini gasbeden kayyumlar halkın kaynaklarını yandaş sermayenin hizmetine sunmaktadır. Yapılan irade gasbıyla halkın politik tercihi iktidar partilerine mahkûm edilmek istenmektedir. Kayyumluk rejimi Van halkı için talan  siyaseti yürüten bir mekanizmaya dönüşmüştür. Öyle ki Van halkının algısında kayyum kavramı ve yolsuzluk ve usulsüzlükle özdeş hâle gelmiştir. Kayyumlar döneminde yalnızca Büyükşehir Belediyesi bütçesi kapsamında 10 milyar lira harcama yapılmıştır” dedi.

Bütçenin şeffaf olmayan ihale usulleri ile aktarıldığının Sayıştay raporlarına da yansıdığını ifade eden Uçar, “Mart 2019 seçimlerinden önce yapılan AKP mitingi için 300 bin lira harcama yapıldığı, 2018’de park düzenlemesine dair yapılan iş için 1 milyon 975 bin 500 yüz liralık yolsuz harcamanın yapıldığı medya ve Sayıştay raporlarıyla açığa çıkarılmıştır. Sayışta raporlarını incelemek isteyen varsa da Sayıştay raporları buradadır. Belediyenin yüzde 50 hissedar olduğu Van City Park AVM borç karşılığında SGK'ye devredilmiş ve hâlen tam kapasiteyle faaliyete geçirilmemiştir. Van merkez ve ilçe mezarlıkları duvarları için ihaleye açılan iş, kayyum atandıktan sonra atıl bırakılmış ve tamamlanmamıştır. Bugün, buna rağmen, yüklenici şirkete 1,5 milyon lira ödeme yapılmıştır. Bekir Kaya döneminde projesi yapılan 4 milyar lira değerindeki katlı otopark tamamlandıktan sonra kayyumlar eliyle AVM  olarak 14 milyon liraya satılmıştır ancak AVM yapısı için uygun olmayan otopark atıl kalmıştır” diye konuştu.

HALK CEZALANDIRILIYOR

Söz alan Saadet Partisi Milletvekili Mustafa Bilici, kayyum atamalarının antidemokratik uygulama olarak değerlendirdi. Bu durumun toplumda derin endişe yarattığını dile getiren Bilici, “Bu atamalar halkın iradesini yok saymaktır, halkın kendi temsilcilerini seçme hakkını gasbetmektir. Kayyum atamalarının toplumda yarattığı güvensizlik ve huzursuzluk kaygı verici boyutlara ulaşmış durumdadır. ‘Güvenlik’ ve ‘terörle mücadele’ adı altında meşrulaştırılan bu gayrihukuki uygulama demokrasimizi itibarsızlaştırmaktadır. Halkı tercihlerinden dolayı cezalandırmak çözüm değildir. Vatandaşın seçme iradesini gasbeden ve yerel demokrasiyi yok sayan bu hukuk dışı uygulama toplumsal huzura ve birlikteliğimize zarar vermektedir” ifadelerini kullandı.

TALAN EDİYORLAR

Daha sonra CHP Amed Milletvekili Sezgin Tanrıkulu söz aldı. Tanrıkulu, “Yerel siyasette de farklı kimliğe mensup insanların seçtiği belediyelerin yerelde temsilini engelliyorsanız bu çok farklı sonuçlara yol açar ve yol açıyor. Bunun sonuçlarını bugün görmezsiniz ama cumhuriyet tarihine -eğer bir daha yazılacaksa 2’nci yüzyılda- bakınca, son yedi yıla, son sekiz yıla bakınca sizi, sonuçta, bir kimliği yok sayan, o kimliğe mensup insanların temsilini yok sayan bir iktidar olarak bunu tarihe yazacak, bundan emin olabilirsiniz. Kayyum uygulaması Adalet ve Kalkınma Partisinin sonuçta çok eski zamanlardan devraldığı ve adını değiştirdiği bir uygulama. Bu, doğrudan doğruya kendisini bu cumhuriyette ‘Kürt’ olarak tanımlayan insanların temsilini engellemeye yönelik bir uygulama.

Tanrıkulu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Siz yaklaşık yedi yıldır Kürtlerin seçtikleri belediye Başkanlarını sadece seçildikleri için görevden alıyorsunuz ve yerlerine vali atıyorsunuz, kaymakam atıyorsunuz. Kim vali ya, kim vali? Devletin valisi orada; evet. Nasıl gelmiş? İki yıllığına gelmiş. Ne yapacak? Diyarbakır 2 milyon nüfuslu bir şehir, Van 1,5 milyon nüfuslu bir şehir, Mardin 1 milyon nüfuslu bir şehir. Bakın, bir vali, tek bir insan, bir otorite bizim gömüleceğimiz yeri Diyarbakır’da kendisi tayin ediyor ya. Ne Meclis var ne yerel Meclis var ne başka bir şey var. Kime sormuş, kime sormuş? Kimden, kimden, kimden bilgi almış; hangi yerel otoriteden bilgi almış? Hepsi kayyum. Diyarbakır’la ilgili söylüyorum, bütün bölgeler böyle; evet, talan ediyorlar.”

‘TOKAT ATACAK’

Önergeye ilişkin söz alan Ak Parti’li Selami Altıok, HEDEP’lileri hedef gösterdi. Buna karşılık söz alan HEDEP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Altıok’un sözlerini, safsata olarak nitelendirdi. Oluç, eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun kayyum atamasına ilişkin Ak Parti’li Tayyip Erdoğan’dan talimat aldığına itiraflarını anımsattı. Oluç, “Yani sizin söylediklerinizin tamamının safsata olduğunu eski İçişleri Bakanınız açıkladı, açıkladı, bu böyle; bir. İkincisi: Ya, bunu burada yüz kere konuştuk, ben bıkmam, beş yüz kere de konuşurum, görevden uzaklaştırılmış olan, hakları gasbedilmiş olan belediye eş başkanlarının hiçbirisi hakkında usulsüz harcama nedeniyle açılmış olan bir dava yoktur, verilmiş olan bir hüküm yoktur, o yönde bir iddianame yoktur; bunun tamamı safsatadır. Siz sandık hukukunu ve seçim hukukunu çiğneyen, yok sayan, Kürt halkının iradesini gasp eden bir iktidar olarak bu kayyumları atadınız. Şimdi yerel seçimlere geliyoruz, yine aynı zihniyetle devam edecek misiniz? Nasıl 2016’dan sonra 2019’da da o belediyeleri kazandıysak 2024’te de o belediyeleri de diğerlerini de kazanacağız ve Kürt halkı iradesini bir kez daha gösterecek ve sizin sandık ve seçim hukukunu yıkan, yerel demokrasiyi yıkan bu anlayışınıza bir tokat daha atacak; bunu da göreceksiniz” diye konuştu.

Önerge, Ak Parti-MHP oylarıyla reddedildi.

Etiketler : , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.