MHP'den CHP'ye af sitemi: Beni asıl sükutu hayale uğratan CHP oldu

MHP'den CHP'ye af sitemi: Beni asıl sükutu hayale uğratan CHP oldu

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, ceza indirimi teklifiyle ilgili CHP’nin tutumunun kendisini sükutu hayale uğrattığını söyledi.

MHP’nin bazı suçlarda 5 yıl ceza indirimi öngören şartlı tahliye teklifinin mimarı Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, Cumhurbaşkanının ‘ayaküstü af kanunu hazırlanmaz’ yönündeki sözlerine kırıldığını belirterek, ‘çünkü bu teklif ayaküstü hazırlanmadı’ dedi.

Asıl CHP’nin teklifle ilgili ‘AKP ne diyecek?’ tutumunun kendisini sükutu hayale uğrattığını söyleyen Yıldız, ‘Adalet ve Kalkınma Partisi’ne göre mi tavır alacaklar. Böyle bir şey olur mu? Senin fikrin yok mu?’ diye sordu.

MHP’nin hukuk işlerinden sorumlu genel başkan yardımcısı da olan İstanbul Milletvekili Feti Yıldız, Meclis kulisinde bir grup gazetecinin teklifle ilgili sorularını yanıtladı. “Af konusunda umutluyum, çünkü çok haklıyım” diyen Yıldız özetle şunları söyledi:

AF OLSA AF DERİZ: Cumhurbaşkanı “af teklifine karşıyız” diyor. Sayın Cumhurbaşkanı bizim Meclis Başkanlığına sunduğumuz teklif şartlı ceza indirimidir. TBMM’nin özel, genel af çıkarma yetkisi var. Bunlar Anayasada tarif edilmiş. Genel af da ceza bütün sonuçları ile ortadan kalkar, suçlu tertemiz bir hal alır, özel afta ceza kısmen veya tamamen ortadan kalkar. Bizim düzenleme bu af kapsamına girmez. Çünkü af hükümlüye verildikten sonra geri alınmaz. Bizim teklifte tabii olduğu infaz rejimine göre istisna suçlar hariç 5 yıl indirim var. Yakın tahliye tarihine kadar kasıtlı bir suç işlerse indirim geri alınır. Afta yapılan indirim geri alınmaz. Bizim düzenleme af değil. Temel olarak burada anlaşamıyoruz. Af olsa af deriz.

CUMHURBAŞKANINA BİLGİLER TAM GİTMİYOR: Bence Cumhurbaşkanına bilgiler tam gitmiyor. Cumhurbaşkanı Kızılcahamam’daki açıklamasında “cezaevindeki yığılmadan dolayı af çıkmaz” dedi. Doğrudur. Biz de sadece cezaevindeki yığılma nedeniyle af çıksın demiyoruz. Cezaevlerindeki yığılma provoke edilmeye hazır, enfekte olmuş vaziyette. Terör örgütleri faydalanabilir. İnsanlar suç işler mahkum olur ama insan olmaya devam eder. Üst üste yatılmaz, nöbetleşe uyunmaz. İnsan Hakları Beyannamesinde tutuklu hükümlü hakları var.

ADI DENETİMLİ KENDİSİ DENETİMSİZ SERBESTLİK: Denetimli serbestlikten şu an yararlanan tutuklu veya hükümlü sayısı 455 bin. Bunlar günlük, haftalık imza atıyor. Burada denetimli serbestlik yok, denetimli serbestlik denen şey aslında serbestlik, denetim yok. Bizim 450 bin kişiyi kontrol etmek için ne elemanımız mevcut ne de fiziken yapılabiliyor. Adı denetimli serbestlik ama fiilen uygulanmıyor. Denetimli serbestlik ile bu mesele çözülmez.

CUMHURBAŞKANI KİŞİYE KARŞI SUÇLARDA İNDİRİM YAPTI: Terör suçları veya örgütlü suçlarda cezaevlerinde kalma oranı dörtte üç, diğer suçlarda üçte birdi. Cumhurbaşkanı 671 sayılı KHK ile bazı suçlarda yarı yarıya düşürdü. Bundan da bazı insanlar faydalanarak çıktı. Bu hükümden faydalananların suçlarına baktığımızda kişinin kişiye işlediği suçlardı. İnfaz düzenlemesi ile bu bir aftır. Biz böyle yapmayalım, şarta bağlayalım diyoruz. Topluma uyum sağlasın, kazanalım, suçluyu rehabilite edelim.

DAVET EDERSE CUMHURBAŞKANINA ANLATIRIM: Cumhurbaşkanı davet ederse ben gider anlatırım. Ama genel başkanımız konuya hakim. Elinde metin var. Benim kırıldığım sadece şu: “Ayaküstü af kanunu hazırlanmaz” sözü. Biz ayaküstü falan hazırlamadık. Biz anayasanın eşitlik ilkesini de gözeterek hazırladık.

İNFAZ ORANLARI İLE OYNAYACAKLAR: Adalet Bakanlığı neyi çalışıyor bilmiyorum. Tahminim bizim çalışmamızın dışında bir çalışma. İnfaz oranlarında bir oynama yapacak, denetimli serbestliğin süresini 2’ye (yıla) 3’e (yıla) çıkaracaklar. Ama bizim teklif üzerinden giderlerse çok isabetli bir iş yaparlar.

TÜM SUÇLAR DEVLETE KARŞI İŞLENİR: Kişiye karşı suçlar affedilmez temelden sakat bir mantık. Aslında bütün suçlar devlete karşı işlenir. Devlet denilen organizma koruyucu organizmadır. Vatandaşı korur. “Şahsa karşı suçları affedemeyiz” demek inanç sistemi. Laik devlette yeri yok. Adam öldürmede maktulün ailesi, “affettik” dese bunun hukuki sonucu olur mu?

CHP BENİ SÜKUTU HAYALE UĞRATTI: Beni asıl sükutu hayale uğratan CHP’nin bu konudaki tutumu. “Adalet ve Kalkınma Partisi ne diyecek buna göre tavır alacağım” diyorlar. Böyle bir şey olur mu? Senin fikrin yok mu? “Hayır” dediklerinde siz “evet” mi diyeceksiniz.

(Duvar)

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.