HEDEP’li Kalmaz: Koşulsuz oyumuz yok, kapımız AK Parti’ye de CHP’ye de açık

HEDEP’li Kalmaz: Koşulsuz oyumuz yok, kapımız AK Parti’ye de CHP’ye de açık

HEDEP İstanbul İl Eş Başkanı Murat Kalmaz, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde İstanbul için “kapılarının AK Parti'ye de CHP'ye de açık olduğunu” söyledi.

31 Mart 2024’te Türkiye’de düzenlenecek belediye seçimlerinde İstanbul’da nasıl bir tutum alacaklarına ilişkin konuşan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) İstanbul İl Başkanı Kalmaz, yerel seçimlerde kentte aday çıkarıp çıkarmayacaklarının henüz belli olmadığını, bununla birlikte bir ittifaka desteğin ihtimal dahilinde olduğunu belirtti.

BBC Türkçe'ye konuşan Kalmaz, tabanlarından gelen eleştiriler doğrultusunda bu seçimde "kazanımlarına odaklanacaklarını" aktardı ve görüşmeler için kapılarının hem Adalet ve Kalkınma Partisi hem de Cumhuriyet Halk Partisi’ne açık olduğunu söyledi.

"Halkımızın talepleri var"

Mayıs’taki seçimlerin ardından ülke çapında tabanlarıyla kapsamlı toplantılar yaptıklarını belirten Kalmaz, 2019 ve 2023 seçimlerindeki tavırlarına ilişkin ciddi eleştiriler aldıklarını aktardı.

"Eleştiri ve özeleştiri sürecinin ardından parti kurullarında bir sonraki seçime yönelik yeni yol haritası" belirlediklerini söyleyen Kalmaz, “Biz önceki seçimde Batı’da kaybettirme eksenli bir durum gelişmesinden kaynaklı olarak talepte bulunmamıştık. Ama bu sefer halkımızın talepleri var. Halkımız diyor ki ‘Kazanım elde etmediğim bir ittifakta, bir seçimde ben yokum” diye konuştu.

“Bazı büyük kentlerde ittifaklar olabilir”

"Yapılan toplantılarda iletilen görüşler doğrultusunda Türkiye çapında adaylarını ön seçimle belirlemek istediklerini" söyleyen Kalmaz, "asıl olarak iki büyük ittifakın dışında kalacakları üçüncü yol çizgisini benimseyeceklerini ama bazı kentlerde ittifak olabileceğini, henüz kesin olmamakla birlikte İstanbul’da da bunun ihtimal dahilinde olduğunu" belirtti.

Ancak 2019’daki durumun tekrarlanmayacağını ve bu kez kazanımlara odaklanacaklarını belirten Kalmaz, olası talepleriyle ilgili şunları ekledi:

“Örnek diyorum, afaki söylüyorum, A ilçesine biz deriz ki burada bizim adayımızla gireceğiz. Örnek diyorum Esenyurt olur, Adalar olur, başka yerler olabilir. Biz deriz ki biz kendi adayımızla girelim, siz burada bize destek verin, biz de şurada size destek veriyoruz.

Diğer kalan muhtemel birlikte kazanacağımız yerde de potansiyelimiz bu kadar bunun karşısında da örnek diyorum, işte belediye başkanyardımcılıkları olabilir, meclis üyelikleri olabilir, müdürlükler olabilir."

“Kilit parti HEDEP’tir”

Kalmaz, İstanbul’da kilit parti konumunda olduklarını şu sözlerle ifade etti:

“Ekrem İmamoğlu şunun farkında; biz olmadan kazanamayacağını çok iyi biliyor.

AK Parti de şunun farkında; biz ona kaybettirme politikasını izlediğimizden kaynaklı kaybettiğinin çok farkında.

Kilit parti olma noktası buradan geliyor. Böylesi bir gerçekliği var İstanbul’da HEDEP’in. Biz durup hiç kimseye destek vermiyoruz, hiçbir ittifakta yer almayacağız, sadece adayımızı çıkarıyoruz dediğimiz anda orada durum apayrı bir noktaya dönüşebilir.”

AK Parti ile görüşme olacak mı?

Kalmaz, yerel seçimlere sadece yerelde kazanımlar üzerinden bakmadıklarını, genel siyasete dair de talepleri olacaklarını, partilerin bu konudaki yaklaşımlarının, tutumlarında belirli olacağını söyledi:

“Sayın Öcalan’ın üzerinde tecrit durumu söz konusu. On binlerce üyemizin, çalışanımızın, yöneticimizin sürekli bir soruşturma altında olduğu, binlercesinin cezaevinde olduğu bir durum söz konusu. Dolayısıyla hukuksal anlamda değişim, dönüşüm yapılması açısından beklenti var. Yine bizim kimi ulusal anlamda dil ve kültürle ilgili taleplerimiz var. Kayyum meselesi var. Buna benzer kimi genel talepler var, hassasiyetler var.

Biz, değer yargılarımıza hakaret etmeyen, bu konuda saygılı olan, eşitlik ilkesine uyan, her kesime bu konuda açığız. Bu Millet ittifakı olur, bu Cumhur ittifakı olur. Bu AK Parti olur, A partisi B Partisi olur fark etmiyor. Geçmişte olmayan şeyler değil bunlar. Geçmişte AK Parti ile buna benzer görüşmeler yapıldı. Bugün de aynı durumdayız, ki bu konuda daha realist, Türkiye’nin bütününü gözeten, Türkiye’nin demokratikleşmesi noktasında bu taleplere uyan herkesle biz oturup konuşmaya her zaman hazırız.”

“Şartsız hiç kimseye verecek tek bir oyumuz yok”

Devamında ise Kalmaz şunları söyledi:

“Biz Dolmabahçe şeffaflığını bekliyoruz. O cesareti tekrardan hem iktidardan hem de muhalefetten bekliyoruz. Bu cesaretle bu şeffaflıkla gelirlerse bizim kapımız herkese açıktır.

"Bir önceki seçimde biz koşulsuz, şartsız destek verdik. Ama bu seçimde kesinlikle koşulsuz ve şartsız hiç kimseye verecek tek bir oyumuz yok. Nettir bu. Dolayısıyla aynı şeffaflığı, genel ve yerel anlamda her iki taraftan da bekliyoruz. Bu konuda daha cesurca bir adım atacaklarsa bizim kapımız açık. Buyursun, herkes gelebilir.”

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.