HDP'den 'Meclis acil toplansın' çağrısı

HDP'den 'Meclis acil toplansın' çağrısı

HDP, Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediye başkanlarının görevden alınıp yerine kayyım atanması ve Türkiye'nin Suriye politikasının görüşülmesi için AK Parti ve MHP'ye TBMM'yi olağanüstü toplama çağrısı yaptı.

HDP Sözcüsü Günay Kubilay, kayyım atamalarını eleştirerek TBMM’nin derhal toplanması gerektiğini söyledi. HDP Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenleyen Kubilay, 19 Ağustos’ta Diyarbakır, Van ve Mardin’de HDP’li üç büyükşehir belediye eş başkanına İçişleri Bakanı’nın emriyle siyasi bir darbe yapıldığını ifade etti. Günay özetle şunları söyledi:

“Her defasında iktidar tarafından devlet imkanları ve güçleri kullanılarak halk iradesine darbe vuruluyor olması, ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ ilkesinin de yok edilme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu gösteriyor. Halkların iradesi ve egemenliği ağır bir yara almış oldu 19 Ağustos’ta. 19 Ağustos’ta gerçek anlamda bir siyasi darbeyle karşı karşıya olduğumuz bütün çıplaklığıyla bir kez daha gözler önüne serildi.”

‘MECLİS MEŞRUİYET KAYNAĞINA SAHİP ÇIKMALI’

“TBMM, kendi varlık temeli ve meşruiyet kaynağı olan sandığın, seçimin, seçme ve seçilme hakkının yok sayılmasına rıza gösteremez, kayıtsız kalamaz. Böyle bir olağanüstü durumda meclisin tatilde olması kabul edilemez. Meclisin derhal toplanması, kendi varlık temeline ve meşruiyet kaynağına sahip çıkması hem anayasal hem de etik bir zorunluluktur. Meclis’i toplantıya çağırmak, çalışmasını sağlamak, salt çoğunluğu elinde bulunduran iktidar bloku partilerin sorumluluğundadır. HDP olarak Meclis’te salt çoğunluğu elinde bulunduran iktidar partileri AKP ve MHP’yi Meclis’i derhal toplamaya çağırıyoruz. Başta 19 Ağustos kayyım darbesi, iktidarın izlediği Suriye politikasının iflası ve yapılması gerekenler olmak üzere gündemdeki acil konuları görüşmeli, sorumluluğunu yerine getirmelidir. Bu sorumluluğun gereğini yerine getirmemek, toplum vicdanı ve tarih önünde iktidarı bir kez daha ağır bir vebal altında bırakacaktır.”

‘DEMİRTAŞ’IN DURUŞMAYA KATILMAMA KARARI SİYASİ’

“Önceki dönem eş genel başkanımız Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ da birer tutuklu değil rehinedir. 7 Haziran’ın rövanşının alındığı bir tablodur. Bu davalar hukuki değil, her biri siyasidir. Sayın Demirtaş’ın avukatlarıyla birlikte aldığı bir karardır. Dolayısıyla da bu karara saygı duyuyoruz.”

YARGI REFORMU

“Yargıda reform sorunu toplumun sorunudur. Toplumda büyük bir beklenti var. İktidar açıkladığı belge ile toplumda büyük bir beklenti yaratmıştır ve beklentilere hızla yanıt vermek zorundadır.” (DUVAR)

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.