HDP Güçlükonak adayları: 29 yıllık ağalık sistemini değiştireceğiz

HDP Güçlükonak adayları: 29 yıllık ağalık sistemini değiştireceğiz

HDP'nin Güçlükonak belediye eşbaşkan adayları Zilan Ecevit ve Mehmet Emin Kılıç, belediyedeki "ağalık" sistemini değiştireceklerini söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 2014 yerel seçimlerinde 43 oy farkla kaybettiği Şırnak'ın Güçlükonak (Basa) ilçesinde, Zilan Ecevit ve Mehmet Emin Kılıç'ı belediye eş başkanlığı için aday gösterdi.

Engebeli bir arazi yapısına sahip olan ve Gabar dağı etekleri boyunca ulaşımın sağlandığı kentin geçim kaynağı büyük oranda hayvancılığa ve tarıma dayanıyor. Ekonomik krizden nasibini alan kentin birçok sakini ise, iş imkanı bulamadığından çoğu zaman metropol kentlerine göç etmek zorunda kalıyor. 

'EN CİDDİ PROBLEM ALTYAPI'

HDP’nin eşbaşkan adayı Zilan Ecevit 25 yaşında. 3 yaşından bu yana köyleri yakıldığından göç ettikleri Cizre'de yaşayan Ecevit, Ege Üniversitesi Ziraat Bölümü mezunu. “29 yıldır tek bir kişi tarafından yönetilen bir ilçe, ama köyden farkı yok" tespitinde bulunan Ecevit, ilçeye dair bugüne kadar ciddi bir hizmet sunulmadığını ve en ciddi probleminin altyapı sorunu olduğunu belirtti. 

‘KADINLAR DEĞİŞİM İSTİYOR’

Kadına dair sosyal çalışma programları ve ilçede yapmak istedikleri çalışmaları kadınlarla paylaştığını anlatan Ecevit, “Kadınlar çok büyük bir sıcaklıkla bizi karşılıyor ve umutlanıyor. Değişimi isteyenler başında kadınlar geliyor. Çünkü en fazla kadınlar eziliyor" dedi.  

Seçilmeleri halinde yapacakları çalışmalar ve projelere de değinen Ecevit, şunları söyledi: “İlk olarak kadın dayanışma merkezlerini oluşturmayı hedefliyoruz. Kadının ekonomik alanda güçlenmesi için istihdam alanları yaratacağız. Güçlükonak’ın doğasını turizme kazandırmayı, kadınların bu alanda projelere ortak olmalarını sağlayacağız. Güçlükonak ve İdil’i birleştiren bir teleferik projemiz var. İlçenin park ve alt yapı sistemini geliştirmeyi hedefliyoruz.”

İlçedeki "ağalık sistemi"nin bir an önce değişmesi gerektiğine vurgu yapan Ecevit, “Biz iktidarı hedeflemiyoruz. Halkların, kadınların, erkeklerin eşit temsil edildiği bir belediyeciliği esas alacağız. Halkın taleplerini dinleyen, önerilerini esas alan bir belediyecilik anlayışıyla yönetmek istiyoruz.  O yüzden kadınlarla birlikte bu yönetimi değiştirmeye geliyoruz.”

KILIÇ: SADECE BİR KESİM HİZMETTEN YARARLANIYOR

HDP'nin bir diğer eşbaşkan adayı Mehmet Emin Kılıç ise, ilçeye bağlı Çobankızı köyünden. Dini eğitim görmek için Suriye’ye giden Kılıç, döndüğü zaman köyleri boşaltıldığından Siirt’in Eruh ilçesinin Suskê köyüne yerleşir. 

Evli ve 4 çocuk babası olan Kılıç, 2002 yılında Diyarbakır’ın bir ilçesinde sağlık hizmeti sunar. Kılıç, 2011 yılında da Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Özgür Gün TV’de dini program sunuculuğu yaptı.  

İlçede "Mele Emin" olarak da bilinen Kılıç, "Burada ağalık sistemi olduğu için belediye hizmetlerinden sadece bir kesim yararlanıyor, diğer yurttaşlar eşit faydalanamıyor” dedi. Kılıç, ilçede daha önce ciddi bir alternatif oluşmadığına işaret ederek, "Yönetimde olan anlayış halkın üzerinde baskı kurduğu için şimdiye kadar değişim söz konusu olmadı" dedi. Kılıç, “Bu sistemi değiştirmek için halk da hemfikir. Biz inanıyoruz ki; bu kez sistemi değiştireceğiz” diye konuştu. 

Çalışmaları sırasında halktan aldıkları tepkinin olumlu olduğunu aktaran Kılıç, şöyle devam etti: "Kazandığımız takdirde halkın talepleri ve ihtiyaçları ölçüsünde çalışma yapacağız. Halkla beraber yöneteceğiz. Ekonomik istihdam alanları oluşturacağız. İlçedeki yurttaşların kendi kentleri dışında çalışmak zorunda kalmamasını sağlayacağız. Kentin doğasını turizme kazandıracağız."

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.