‘Hasta mahpus Yıldız Gemicioğlu serbest bırakılsın’

‘Hasta mahpus Yıldız Gemicioğlu serbest bırakılsın’

İHD Hapishane Komisyonunun hasta mahpusların durumuna dikkat çekmek için düzenlediği F Oturumu'nun 272'ncisi, Yıldız Gemicioğlu için gerçekleştirildi,

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, hasta mahpusların durumuna dikkat çekmek için düzenlediği F Oturumu'nun 272'ncisini gerçekleştridi. Galatasaray Meydanı'nda bir araya gelen insan hakkı savunucuları, "Tecrit öldürür, dayanışma yaşatır", "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Tecrit öldürür, F Tipi Hapishaneler kapatılsın" yazılı pankartların yanı sıra "272. Hafta F Oturması Yıldız Gemicioğlu serbest bırakılsın" pankartı açarak hasta mahpusların fotoğraflarını taşıdı.

Basın açıklamasını okuyan Emine Küçükbumin, demokrasi ve adalet olgusunun tamamen askıya alındığını belirtti, bu baskı ve şiddetin yönetmeye çalışıp yönetememe hali olduğunu söyledi. Hapishanelerde de yoğun hak ihlallerinin yaşadığının altını çizen Küçükbumin,  "Sağlığa erişim, sevk sürgün, tecrit ve işkenceler yöneticilerin keyfi uygulamaları ile mahpusların insanca yaşam hakları ellerinden almakta, yalnızlaştırarak hastalanıp ölmelerinin zeminini hazırlamaktadır. Hapishanelerde, mahpusları şimdilik öldürmeyip ama ölmeleri için gerekli tüm koşulları da sağlayan devlet mekaniği uluslararası imzaladığı hiç bir sözleşmenin gereğini yerine getirmemektedir. Ve ne yazıktır ki bu uluslararası kurumların bir bölümü bu durum karşısında, Türkiye devletine gerekli düzeyde uyarıp seslerini çıkarmamaktadırlar. Mahpusların birer insan olduğunu unutan devlet tüm değerleri yitirdiği gibi vicdanını da yitirmiştir" dedi.

Hasta tutsak Yıldız Gemicioğlu'nun durumunu aktaran Küçükbumin , "Yıldız 1972 Adana doğumlu 45 yaşında 2000 yılında 301 gün açlık grevi yaptı.  O dönemde  Adli Tıptan 5- 6 sefer hapishane koşullarında kalamayacağına dair rapor alınmış ve tahliye olmuştur.  16 Mayıs ta 17 yıldır Wernicke Korsakof hastası olan Yıldız Gemicioğlu, durdurulan infazının tekrar yürürlüğe konulması ile birlikte tekrar tutuklanarak Tarsus C Tipi kapalı kadın hapishanesine gönderildi" diye konuştu.

‘GÜNLÜK İHTİYAÇLARINI TEK BAŞINA KARŞILAYAMIYOR’

Gemicioğlu'nun durumunun hiç insani olmadığına vurgu yapan Küçükbumin, "Gemicioğlu'nun  Abisi Osman Gemicioğlu'nun söylediklerini göre; 16 Mayıs da onlarca özel harekat terörle mücadele eve baskın yaptığını kardeşine silah doğrulttuğunu, evdekilerin darp edildiği, kendisini de gözaltına aldıklarını daha sonra serbest bıraktıklarını söylemiştir.  Yıldız Gemicioğlu ileri derecede Wernice  Korsakof hastasıdır. Özel bakım gerekmektedir. Fizik tedavisi Hapishane koşullarında yapılamamaktadır. Yutkunma, yürüme, konuşma zorluğu çekiyor. Unutkanlık problemi de var. Günlük fiziki ihtiyaçlarını tek başına karşılaması mümkün değil. Bu problemleri hapishanede daha da kötüleşmeye başlamış. Bu kısa sürede kilo kaybı yaşamıştır.  Ablası Dilek Kutlu vasisi olmak için başvurmuş ama o da hala hallolmamış" diye aktardı.

Küçükbumin, sözlerini Yıldız Gemicioğlu'nun serbest bırakılmasını talep ederek sonlandırdı. Eylem "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Yıldız Gemicioğlu serbest bırakılsın" sloganları ile son buldu.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.