Hakkari'ye bağlı köylerde kışa hazırlık başladı

Hakkari'ye bağlı köylerde kışa hazırlık başladı

Hakkari’de havaların soğuması ile birlikte köylüler kış hazırlıklarını tamamlamaya çalışıyor. İmece usulü hazırlıkların yapıldığı köylerde, hayvanlar için yeterli ot ve samanın stoklanmaması nedeniyle sıkıntı yaşanıyor.

HAKKARİ – Hakkari merkeze bağlı köylerde yaşayan ve yaşamlarını hayvancılık ile sağlayan köylüler kış hazırlıklarına hız vermeye başladı.

Yaz ayları boyunca biçilen otları köylere taşıma işini bitiren köylüler, şimdi de otları patos yardımıyla samana dönüştürerek istifliyor. Bölgede yaşanan yoğun çatışma ortamı ve Suriye’deki iç karışıklık nedeniyle hayvanlarını ihraç edemeyen köylüler, fiyatların düştüğünü kaydetti. Yaz boyunca kuraklığın yaşandığı bölgede, köylüler ot biçerken de istediği verimi alamadı. Bunun sonucunda bölgeye daha kar yağmadan saman fiyatları 75-80 lirayı geçtiğini belirten köylüler, saman fiyatına nakliye ücretinin eklenmesiyle köylüler daha fazla darboğaza girdiğini söylüyor. 

‘Bu yıl çok kurak geçti’

Hakkari merkeze bağlı 20 hanelik Doğanca (Orîte) köyü 1994 yılında devlet tarafından boşaltılıyor. Hakkari merkeze göç etmek zorunda kalan köylüler, kent merkezinde yapacak işleri olmadığı için geçimlerini sağlamakta zorluk çekiyor. 2000 yılında değişen yasalarla köylerine geri dönen köylüler 2005 yılında yaşanan depremde evlerinin yıkılması üzerine tekrar köyü terk etmek zorunda kaldı. Aradan geçen yıllarda şehirde yaşam şansı bulamayan ve çiftçilikten başka yapacak bir şeyi olmayan Orîte köylüleri, yeniden köye giderek hayvancılık yapmaya başladı. Yaz boyunca Berçelan yaylasının kuzey doğusunda kalan Kemalan ve Berwar bölgesinde ot biçen köylüler, otlarını Orîte köyüne taşıdıktan sonra patosla samana çevirip istifliyorlar. Havaların soğuması ve yağışların başlaması ile fazla vakitleri kalmayan köylülerin bir bölümü köydeki hayvanları köyün etrafında otlatırken, diğerleri işlerini imece usülu yapıyor. Köyde biçtiği otları patosla samana çeviren köylülerden Mustafa Kaya, bu yıl büyük bir kuraklık yaşandığını belirterek, “Bizler bu işin dışında bir iş yapamayız. Gelirimiz de yok sadece hayvancılık yaparak geçiniyoruz. Geçtiğimiz yıllarda 10 bin bağ ot biçtiğimiz bölgelerde bu yıl 200 bağ biçebildik. Ayrıca hayvanlarımızın fiyatı da düşünce satamadık. O yüzden elimizdeki hayvanlara bakabilmek için bütün şartları zorluyoruz. Özellikle bu yıl çok perişan olduk” dedi. 

‘Devlet yöre halkı ile ilgilenmiyor’

Hakkari kent merkezinde kalan ve köydeki arazilerini yazın biçerek otlarını saman yaptıktan sonra satışa hazırlamak için istifleyen köylülerden Sıtkı Kaya, özellikle bu sene hayvan beslemenin zarar olduğunu belirterek, “Yaz boyunca biçtiğimiz otları saman yapıp satacağız. Ben bu sene hayvanlarımın hepsini erkenden elden çıkardım. Otlarımı da samana çevirdikten sonra satmayı düşünüyorum. Çünkü iki koyunu satıp ancak bir ton saman alınabiliniyor. Onun için hayvanlarını satamayan köylülerimizin durumu gerçekten çok kötü. Bir taraftan hayvan İran, Irak ve Suriye’ye ihraç edilmedi. Öte yandan Tarım Bakanlığı kendi çıkarları için dışarıdan hayvan ithal edince, bölgedeki hayvanlar da köylünün elinde kaldı. Yetkililer yöre halkı ile hiç ilgilenmiyor. Hayvan satışı hiç yok. Satan da zorunlu ihtiyaçlar için zararına satıyor” diye konuştu.

‘Kent merkezinden yardım için geldik' 

Hakkari kent merkezinde ikamet eden ancak köyde bulunan yakınlarına yardım için gelen Selim Kaya, "Ben kentte kalıyorum. Ama samanların torbalara konulup kış için istiflenmesi gerekiyordu. Akrabamız hasta olduğu ve evinde de tek bir oğlu olduğundan bu işlerin aksadığını gördük. Bizler baba ve dedelerimizden gördüğümüzü bugünde yaşatarak akrabalar arasında zibareye (imece) geldik. Bugün bu akrabamızın işlerini bitirerek yardıma muhtaç diğer akrabalarımıza yardıma gideceğiz. Böylece hem birliğimizi pekiştiriyoruz. Hem de yardımlaşarak işlerin çabucak bitmesine vesile oluyoruz” dedi.

1.20121130111152.jpg

2.20121130111201.jpg

3.20121130111209.jpg

4.20121130111217.jpg

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum