Hakkarili berivanlar: 30 kilo sütü 8 kilometre taşıyorlar

Hakkarili berivanlar: 30 kilo sütü 8 kilometre taşıyorlar

Hakkari'de 22 yıl önce boşaltılan Taşbaşı Köyü’nde yaşayan kadınlar süt sağmaya gittikleri yayla yolunun olmaması nedeyile büyük çile çekiyorlar.

YÜKSEKOVA HABER

HAKKARİ - Hakkari'ye 60 kilometre uzaklıkta bulunan  ve 22 yıl önce boşaltılan Taşbaşı Köyü ve köye bağlı İde, Sergeli, Pir Bekira ve Kelitan mezraları, Hakkari-Çukurca karayolundaki Zap kenarında bulanan Aşağı Taşbaşı köyüne yerleştirildi. Yaklaşık 800 kişinin yaşadığı 200 hanelik köyün tek geçim kaynağı hayvancılık.

Bahar aylarının gelmesiyle birlikte boşaltılan köylerin yaylarına koyun sağmaya giden kadınlar, 40 yıldır yaşanan yol sorunundan dolayı büyük sıkınıtı çekiyorlar. Taşbaşı köyüne 8 kilometre uzaklıkta bulunan Pir Bekira  ve Sergeli yayla yollarına 2 ay önce çığ düştü.  500 metrelik yayla yolunu tamamen kapatan çığ nedeniyle özellikle buraya koyunlarını sağlama giden kadınlara büyük sıkıntı yaşatıyor.

Boşaltılan köy yollarına 2 ay önce çığ düşmesi sonucu yaylada koyun sağan kadınlar sırtlarına aldıkları 30 kiloluk süt kovanlarıyla düşen çığın üzerinde yayan yürüyerek Taşbayşı köyüne ulaşıyor.

HERGÜN 30 KİLO SÜTÜ 8 KİLOMETRE SIRTLAYIP TAŞIYORLAR

Her gün Taşbaşı köyüne 8 kilometre mesafede bulunan boşaltılan İde, Pirbekire , Keliten ve eski Taşbaşı köylerine yayan gidip gelen köyülüleri bu sorunlarına çözüm getirilmesini beklerken, koyun sağmaya giden kadınlar ise sırtlarındaki 30 kiloluk süt torbalarıyla  düşen çığın üzerinden köye kadar olan 8 kilometrelik yolun büyük bölümünü yayan yürüyerek Taşbaşı köyüne ulaşıyor. Yaşanan bu sıkıntı üzerine bölgeye giden Hakkari il Genel Meclis üyeleri Ahmet korkmaz, Özçelik yıldız, İsa Bor ve Selahattin Kurt, koyunlarını sağan kadınlarla sohbet ederek sıkınıtılarını dinledi.

Köydeki kadınlarla birlikte yaylada koyun sağıp 30 kiloluk süt kovanını sırtlayarak köye giden 14 yaşındaki Ayşe Arar, ailesinin izin vermemesi nedeniyle ilkokul beşinci sınıftan sonra okula gidemediğini ve bu yüzden kadınlarla birlikte koyunları sağıp berivanlık yaptığını söyledi.

Sütleri taşıyan bazı kadınların zaman zaman yorulup yolda kalması nedeniyle İl Genel Meclis üyeleri Özçelik yıldız ve İsa Bor, kadınların sırtındaki süt kovanlarını alarak onlara yardımcı olmaları dikkat çekti.

"TEK İSTEDİĞİMİZ KÖY YOLUNUN YAPILMASI"

Köy sakinlerinden Beşir ve Hacı Erçak, 22 yıl önce boşaltılan köylerin yol sorununun  hala çözülmediğini belirterek,"Bizler 22 yıl önce buralarda yaşıyorduk. Bu bölgede ide, Kelitan, eski Taşbaşı ve Pir Bekira köyleri vardı. Bu köyler boşaltılınca Çukurca yolundaki Taşbacşı köyüne yerleştik. Bahar ayında koyunlarınımızı sağmak için buralara geliyoruz. Ancak buraya gelen yola 2 ay önce büyük bir çığ düştü.  Düşen çığdan dolayı yapılan bir köprü de yıkıldı. Buraya gelen kadınlarımız koyunları sağıp sütleri köye götürüyor. Yol sorunundan dolayı her gün 30 kiloluk süt kovanlarını sırtlayıp köye gidiyor.  Bu da büyük bir sıkıntı oluyor.  Bu manzara 21.yüzyıl Türkiyesine yakışmıyor.  Bizim tek isteğimiz bu yol sorunumuzun çözümsedir. Eger bizim bu yol sorunu çözülürse belki eski köylerimize geri dönüş yaparız"şeklinde  konuştular.

Sırtlarındaki süt kovanlarıyla yürüyen kadınlar ise, devlet yetkililerin gelip bu ızdıraplarını görmelerini istedi. Köylülerin sıkıntılarını dinleyen İl Genel Meclis üyeleri Özçelik Yıldız, 21. yüzyıl Türkiyesindeki  Hakkari'de insanların hala ilkel şartlarda yaşamlarını sürdürdüğünü belirterek, hükümetin batıdaki bazı illere sunduğu imkanların yüzde 20'sinin Hakkari'ye harcanması durumunda bu sorunların ortadan kalkacağını belirtti.
 
"BOŞALTILAN KÖYLERE YENİ YOL GÜZERGAHI ŞART"

İl Genel meclis üyesi Ahmet Korkmaz ise, hükümetin Hakkari'deki 35 köy için ayırdığı 1 Milyon 400 bin TL  ile ancak 7 köyün sulama suyunun çözülebileceğini ifade etti. Yetkililerin gelip burada yaşayan çilekeş kadınların içinde bununduğu durumu görmesini isteyen Korkmaz,  “Bize ayrılan bu ödenekle hangi köyün sorunu çözülebilir ki? Buradan hükümete sesleniyorum.  Eğer Kürt sorunu çözülecekse, hükümet bu bölgelere ekonomik anlamda da yatırım yapmalı.  Bu insanlar 22 yıldır köyleri boşaltmış olan insanlara. burada bir yol sorunu var.  Bu yol sorunun çözülmesi için de ödenek gerekir. 2 ay önce yola çığ düşmesi sonucu buraya koyun sağmaya gelen kadınlar 8 kilometrelik yolun büyük kısmını yayan yürüyerek Taşbaşı köyüne ulaşıyor. Hükümet bu kadınların ızdırabını dikkate almalıdır" diye konuştu.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum